Politika

BEČIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE

Autori mondo.me Ana Božović

Predsjednik Demokrata i nosilac liste Mir je naša nacija Aleksa Bečić izabran je za novog predsjednika Skupštine Crne Gore.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Njega je za tu funkciju predložio poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović.

Od 71 glasačkog listića bilo je 46 važećih, a nevažećih 25. Za Bečića je glasalo 45 poslanika a jedan je bio protiv.

Aleksa Bečić je položio zakletvu i najavio jačanje kontrolne uloge Parlamenta, vraćanje dostojanstva ovoj instituciji, davanje potrebnog doprinosa pomirenju Crne Gore kao i deblokadu pravnog sistema.

“Neopisiva čast i privilegija je biti prvi izabrani javni funkciner nakon prve demokratske smjene vlasti u Crnoj Gori. Oni koji me nijesi glasali neka znaju da ću se za njih još više boriti. Hoću da opozicija ima daleko bolji status nego što smo ga mi imali”, rekao je Bečlić nakon polaganja zakletve.

"Zaklinjem se da ću dužnost vršitit po Ustavu i zakonu, čestito, odgovornmo i savjesno, tako mi Bog pomogao", rekao je Bečić.

Prije glasanja poslanici koalicija "Za budućnost Crne Gore i "Crno na bijelo", poslanici Bošnjačle stranke i poslanik Albanske izborne liste "Genci Nimanbegu-Nik Gjeloshaj", Nik Đeljošaj najavili su da će podržati predlog da Bečić bude predsjednik Skupštine.

DPS i SDP će biti "uzdražni", dok su Liberalna partija i Socijaldemokrate Crne Gore kazali da će biti protiv izbora Bečića za predsjednika parlamenta.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić, rekao je da će ta partija imati neutralan stav povodom predloga da Bečić bude predsjednik Skupštine.

"Nećemo glasati ni za Bečića, ali ni protiv", rekao je Nikolić.