FOTO, VIDEO

KRIVOKAPIĆ PODRŽAN ZA NOVOG PREMIJERA: Poslanici uputili zahtjev predsjedniku Đukanoviću da mu dodjeli mandat!

Autor Aleksandar Nastevski

Konstitutivnu sjednicu je sazvao dosadašnji predsjednik Skupštine Ivan Brajović posle konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore.

Oni su objavili fotografije dokumenta sa potpisima 27 poslanika koalicije "Mir je naša nacija", 10 poslanika koalicije "Mir je naša nacija" i četiri poslanika koalicije "Crno na bijelo", sa zahtevom predsedniku države Milu Đukanoviću da Krivokapića predloži za mandatara.

Podsjećamo, dio poslanika Demokratskog fronta nije prisustvovao intoniranju državne himne Crne Gore na početku današnje konstitutivne sjednice 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Milan Knežević iz DF-a je rekao da Demokratski front podržava Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine Crne Gore, a Zdravka Krivokapića za mandatara

"Demokratski front neće izdati", rekao je Knežević.

Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović je rekao na sjednici da prihvata predloge Demokratskog fronta.

On je podržao predlog da lider Demokrata Aleksa Bečić bude predsjednik parlamenta, a Zdravko Krivokapić kandidat za mandatara.

"Taj predlog je apsolutno prihvatljiv za koaliciju Crno na bijelo", rekao je Abazović.

On je izrazio i zadovoljstvo što poslanike iz DPS-a vidi u dijelu u kojem u parlamentu sjedi opozicija.

Nakon toga je određena pauza u radu parlamenta.

Na sjednici nije prisutan predsjednik države Milo Đukanović.

Na konstitutivnoj sjednici verifikovani su mandati 81 poslanika.

Iako načelno postoji saglasnost koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" da savez koji predvode Demokrate treba da dobije mjesto šefa parlamenta, višednevni pregovori, posredovanje diplomata i Mitropolije crnogorsko primorske, nije urodilo plodom o zajedničkom paketu nove vlasti.

Višesatni razgovori koji su vođeni i uz posredovanje mitropolita Amfilohija, propali su kada je jedan od lidera DF-a saopštio da ne mogu podržati Zdravka Krivokapića za mandatara dok ne provjere da li ima jedinstvenu podršku i poverenje koalicije, rekao je jedan od učesnika razgovora.

U Podgorici se održava konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da budu izabrani predsjednik i potpredsednici parlamenta.

Sjednica je počela nešto posle 12.00 časova intoniranjem državne himne u parlamentu.

Broj potpredsjednika parlamenta biće utvrđen na sednici.

Dnevnim redom je predviđen i izbor predsednika i članova Administrativnog odbora.

Sjednicom predsedava najstriji poslanik, a u ovom slučaj je to lider Demosa Miodrag Lekić, uz pomoć najmlađeg Maksima Vučinića.

Crnogorski parlament ima 81 poslanika, a tri pobedničke koalicije, koje pregovaraju o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori, imaju ukupno 41 mandat.

Prema zvaničnim izbornim rezultatima koje je saopštila Državna izborna komisija, koalicija "Odlučno. DPS - Milo Đukanović" osvojila je 30 mandata. 

Iako su pozvane da se priključe trima pobjedničkim koalicijama, dogovor sa manjinskim strankama za sada nije postignut.

Bošnjačka stranka ima tri poslanika, a dvije albanske liste po jednog.

Konstitutivnu sednicu je sazvao dosadašnji predsjednik Ivan Brajović posle konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.