Politika

URA: Ekspertska vlada i demonopolizacija institucija da budu KLJUČNI PRINCIPI

Autor Ana Božović Izvor MINA

Ekspertska vlada i demonopolizacija institucija treba da budu ključni principi nove većine, poručeno je na sjednici Glavnog odbora Građanskog pokreta (GP) URA.

Izvor: MONDO

Iz GP URA saopšteno je da su članovi Glavnog odbora dali punu podršku rukovodstvu URA-e i pregovaračkom timu da istraju na predizbornim obećanjima i principima.

Na sjednici je istaknuto da Crna Gora mora snažno i nedvosmisleno da ostane na evro-atlantskom kursu i putu ka članstvu u Evropskoj uniji kao građanska, sekularna i ekološka država.

Naglašeno je da građani očekuju korjenite reforme uz promjenu načina vladanja i da se, kako je saopšteno, ne smije dozvoliti da jedna partitokratija bude zamijenjena drugom.

“Glavni odbor je donio zaključke da pregovarački tim istraje na principima demonopolizacije institucija i konceptu ekspertske vlade, i pozdravio izjave nosioca izbornih lista druge dvije koalicije Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića koji su podržali koncept i ideju ekspertske vlade”, navodi se u saopštenju.

Iz URA-e su kazali da su ta dva principa za njih osnova za formiranje nove većine.

“Ne smije se dozvoliti da se ministarstva, pojedini resori, uprave ili sektori pretvaraju u partijske feude, kao što je to bio slučaj u periodu vlasti Demokratske partije socijalista i njegovih satelita”, navodi se u saopštenju.

Iz URA-e su poručili da će podržati ekspertsku vladu pred kojom stoji izazovan posao i da je to jedini model koji je za stranku prihvatljiv.

“U ovom trenutku kad se Crna Gora suočava sa teškom socio-ekonomskom situacijom i pandemijom koronavirusa, eksperti i stručnjaci treba da pronađu rješenja za izlazak iz krize”, kaže se u saopštenju.

Iz GP URA rekli su da prioriteti buduće vlade treba da budu početak ekonomskog oporavka Crne Gore i konsolidacija javnih finansija, stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora, sa posebnim osvrtom na sređivanje biračkog spiska.

“Prioriteti treba da budu i početak dekriminalizacije institucija, borba protiv korupcije uz donošenje zakona o porijeklu imovine i o lustraciji, kao i reforme obrazovnog i zdravstvenog sistema", kazali su iz URA-e.

Kako je saopšteno, u ovom “delikatnom trenutku i podijeljenom društvu kakvo je crnogorsko, ljudi koji svojom djelovanjem dijele Crnu Goru i izazivaju negativnu emociju kod izvjesnog broja građana ne mogu dobiti resore u novoj vladi“.

Na sjednici Glavnog odbora URA-e konstatovano je da je na parlamentarnim izborima 30. avgusta urađena velika i istorijska stvar zacrtana u programu te partije, a to je smjena vlasti na miran i demokratski način na izborima.

Na sjednici je ukazano da se URA, iako mlada partija, poslije izbora trajno utemeljila u političkom životu Crne Gore i da će ideje koje su usađene u programu URA-e i koje su se čule u izbornoj kampanji koalicije „Crno na bijelo“ imati sve više podržavalaca.

Tagovi

URA