Politika

Crnogorski vojnici završili učešće u misiji Odlučna podrška u Avganistanu

Autori mondo.me Ana Božović

Pripadnici XII kontingenta Vojske Crne Gore vratili su se iz misije “Odlučna podrška” u Avganistanu. Povratak 30 pripadnika VCG znači i povlačenje trupa iz te zemlje i završetak učešća Crne Gore koje je počelo 2015.godine.

Izvor: MONDO

“Pripadnici XII kontingenta prošli su sve procedure dekontaminacije, za šta je zadužena služba hemijsko, biološko, radiološko, nuklearne zaštite (HBRNO). Nakon toga oni su smješteni u četrnaestodnevni karantin, gdje je organizovan i opšti zdravstveni pregled”, navode iz Ministarstva odbrane.

U okviru “Odlučna podrška” dvije najznačajnije međunarodne misije, u prethodnih deset godina učestvovalo je preko 550 pripadnika Vojske Crne Gore, što je od izuzetnog značaja za zemlju koja je pružala podršku avganistanskom narodu na putu izgradnje mira i stabilnosti.

Načelnik Generalštaba VCG, general major Dragutin Dakić zahvalio je svim pripadnicima i poručio da je ponosan, jer su uspješno, profesionalno i časno izvedeni svi zadaci. 'XII kontingent, koji je i posljednji u okviru misije “Odlučna podrška” opravdao je stvorenu sliku o našem vojniku u međunarodnom okruženju.

Na tome se vrijedno radilo, još od 2010. godine, kada je Crna Gora postala dio “Međunarodne pomoći snaga bezbjednosti” (ISAF). Naravno, dragocjeno je i iskustvo koje su dobili svi pripadnici vojske koji su učestvovali u tim misijama, čime jačamo cijelu VCG”, poručio je Dakić.

U prilog tome govore i brojne pohvale i priznanja partnerskih zemalja.

Tome treba dodati i prijateljski odnos s lokalnim stanovništvom, kojima su vojnici Crne Gore bili uvijek na usluzi.

Podsjećamo da u misiji “Odlučna podrška” učestvuje 38 zemalja članica i njenih partnera. Od zemalja regiona, u njoj učestvuju sve članice NATO- a i Bosna i Hercegovina.