Politika

Žive istine više neće biti na RTCG jer je moguć POVRATAK U DEVEDESETE

Autor Ana Božović Izvor Pobjeda

Emisija “Živa istina” neće se više emitovati na Javnom servisu Crne Gore jer je autor, novinar Darko Šuković odbio da potpiše ugovor za narednu sezonu, sluteći da bi RTCG mogla da se u mnogim segmentima vrati na osnove uređivačke politike iz prve polovine devedesetih.

Izvor: Vlada Crne Gore

“Ugovor je istekao 31. jula. Dobio sam prošle sedmice ponudu da potpišemo ugovor za narednu sezonu emitovanja “Žive istine” na Javnom servisu. Zahvalio sam se i odbio, jer ne želim da ulazim u saradnju sa kućom koja bi se tokom sezone mogla, u mnogo čemu, vratiti na uređivačku politiku iz prve polovine 90-ih”, kazao je Šuković za Pobjedu.

“Živa istina” je na programima više televizija – IN, Atlas, Prva, TVCG – prikazivana 18 godina. Posljednje dvije sezone emitovana je na Javnom servisu i bila je često pod baražnom vatrom napada konkurencije, ali i lažnih priča o štetnom ugovoru po RTCG i navodno enormnom honoraru koji Šuković prima.

Vođena je prava kampanja protiv Vas i emisije čiji ste autor, čak su “prijavljivali” da je RTCG navodno plaćala 150.000 eura, odnosno da je Vama honorar bio 3.000 eura… Uzalud je bilo demantovanje. Hoćete li ponoviti što je istina?

ŠUKOVIĆ: Istina je da je to – apsolutna laž! A stvarna i lako provjerljiva istina je: RTCG, tokom dvije sezone emitovanja, nije iz svoje kase platila ni jedan jedini euro Anteni M za produkciju “Žive istine“. U skladu sa ugovorom koji je javan, “Živa istina” se samofinansirala, a RTCG je za ustupljeni marketinški prostor dobijala dan programa mjesečno i još zarađivala novac. U skladu sa zakonom, ugovore o oglašavanju samo je potpisivala TVCG, a svi su bili plod rada marketinga Antene M.

Svi produkcijski troškovi izvan studija padali su na teret Antene M. Smještaj, putni troškovi, angažovanje ekipa, montaža emisija… Sve je plaćala Antena M. Pritom, jedna emisija snimljena u Zagrebu košta minimum 1.500 eura.

Ko su nosioci te prljave kampanje?

ŠUKOVIĆ: Znam koja svijest lansira te neistine. A, mogao bih i da pretpostavim ko se posebno potrudio. Možda bi javnosti bilo zanimljivo kako je i sa koliko novca taj neko, uoči izbora, “otpremljen” iz RTCG u partijski angažman.

Bilo je tokom prošle dvije godine, naročito u posljednjih nekoliko mjeseci primjedbi iz Savjeta RTCG. Zašto, sa kojim motivima?

ŠUKOVIĆ: Dijelu članova Savjeta RTCG kost u grlu bile su najgledanije i najuticajnije emisije kuće. Pogotovo “Živa istina”, koja je imala ne samo visoku gledanost, nego je bila daleko najcitiranija emisija proizvedena na teritoriji Crne Gore. Kako je moguće da dio Savjeta otvoreno radi za konkurentsku, a ne za kuću u kojoj prima platu – ne pitajte mene. A, do izjava koje su pojedinci iz Savjeta davali o “Živoj istini” držim koliko do stava kišne gliste o bilo kom pitanju novinarske profesije.

Hoće li nakon svega biti “Žive istine”?

ŠUKOVIĆ: Biće. Svakako da će je biti.