Politika

Varhelji: EK očekuje novi tip vlade

Autor Ana Božović Izvor RTCG

Evropska komisija (EK), nakon nedavnih izbora u Crnoj Gori, očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade, kazao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

EU, evropska komisija, zastava
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/Jorisvo

On je rekao da je to prvo iskustvo poslije 30 godina da Crna Gora ima novi tip vlade.

Varhelji je, govoreći pred Odborom za vanjske i evropske poslove italijanskog Doma poslanika, naglasio da je Crna Gora bila predvodnik u pregovorima o pridruživanju, ali da je značajan posao i dalje potreban.

“Sa svim otvorenim poglavljima, mjeseci koji su pred nama treba da budu iskorišćeni kako bi se produbile i ubrzale političke i ekonomske reforme, posebno u oblasti vladavine prava, u kojima je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljma 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava”, naveo je Varhelji.

On je rekao da se politika EK prema zemljama regiona zasniva na tri stuba – novoj metodologiji proširenja, otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i ekonomskom i investicionom planu koji će biti predstavljen narednog mjeseca, prenosi portal RTCG.

Varhelji je ocijenio da postoji ogroman jaz u ekonomskom razvoju između Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU).

“Što brže umanjimo taj jaz, brže ćemo početi da stvaramo otporne, jake i održive tržišne ekonomije, a zemlje će brže biti spremne da nam se pridruže”, istakao je Varhelji.

Prema njegovim riječima, suštinski transformišuće reforme koje države Zapadnog Balkana treba da sprovedu, najbolje mogu biti podržane čvrstim i ubrzanim ekonomskim rastom i razvojem funkcionalnih tržišnih ekonomija.

“Imamo ograničene resurse u narednom dugoročnom budžetu EU, to je dio predloga Komisije koji je pretrpio najviše rezova tokom pregovora, ali ispunićemo ga. Kako bismo to uradili, treba da budemo vješti, odlučni i fokusirani na naše postupke”, naglasio je Varhelji.

On smatra da bi novi ekonomski i investicioni plan trebalo da bude usredsređen na najvažnije oblasti i projekte koji će direktno stvoriti dugoročni rast i izuzetno potrebna radna mjesta, uz atraktivnu investicionu klimu.

Plan će, kako je naveo Varhelji, takođe podrazumijevati bolju ekonomsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana međusobno i u okviru jedinstvenog tržišta EU.

On je kazao da u ovom trenutku region pati zbog ekonomske fragmentacije.

“Kamioni provode 28 miliona sati čekajući na granicama svake godine, što je teret koji iznosi jedan odsto njihovog BDP-a, i svi gubimo", naveo je Varhelji.

On smatra da bi izgradnja zajedničkog tržišta za 18 miliona ljudi, koje funkcioniše na osnovu pravila EU, mogla da promijeni pravila igre na Zapadnom Balkanu, u korist regiona i EU.

Tagovi

EK