Politika

LIDERI TRI KOALICIJE POTPISALI SPORAZUM: Nema promjene spoljne politike, EKONOMIJA prioritet (FOTO, VIDEO)

Autor Gordana Bojanić

Nosioci tri liste koje su na izborima osvojile većinu - Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Lideri koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Cno na bijelo", koje su na izborima osvojile potrebnu većinu za formiranje vlade, Sporazum su potpisali juče.

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

“Da će nova demokratska vlada u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Da će nova demokratska vlada poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne”, piše u Sporazumu.

Takođe, kako se dodaje, nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.



“Buduća vlada da se hitno posveti ekonomskom stanju u državi. Čeka nas prazna kasa. Čeka nas borba pritiv korupcije i kriminala. Nova stranica u istoriji političkog života Crne Gore. Pogažena je Crna Gora iz devedesetih a pobijedila je evropska Crna Gora”, kazao je lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović.

Prema riječima Alekse Bečića ovaj sporazum je najbolji odgovor na pokušaje stvaranja vještačke krize.

“Poštovaćemo Ustav i nema inicijativa za mijenjanje državnih simbola. Cilj nam je jačanje građanske Crne Gore. Nećemo se vraćati u prošlost. Nema revanšizma, ali će biti odgovornosti, reda i rada. Pred nama je konstituisanje nove demokratske vlasti. Nema isključivanja bilo kojeg pojedinca, ali je stručnost na prvom mjestu. Vjerujem da su dani prebrojavanja iza nas. Želimo da građanima Crne Gore bude bolje”, poručio je Bečić.

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić kazao je da je nova vlast evropska, ali prije svega procrnogorska.

"Deklarativan je bio odnos Crne Gore prema pregovorima sa Evropskom unijom, a mi želimo da bude suštinski. Borićemo se protiv organizovanog kriminala i korupcije. To je borba za Crnu Goru", kazao je Krivokapić.