Politika

Borel i Varhelji: Očekujemo formiranje Vlade koja će nastaviti ODLUČAN PUT KA EU

Autor Ana Božović Izvor MINA

Šef diplomatije Evropske unije (EU) Žosep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kazali su da nakon izbora očekuju konstituisanje novog parlamenta i formiranje vlade koja će nastaviti odlučan put Crne Gore ka EU.

Izvor: Uprava policije Crne Gore

Oni su podsjetili da su izbori koji su održani u nedjelju, za republičku Skupštinu i lokalne parlamente u pet opština, održani po starom izbornom zakonodavstvu koje nije promijenjeno od poslednjih izbora i u izazovnom kontekstu pandemije COVID-19.

Borel i Varhelji su u izjavi objavljenoj na sajtu eeas.europa.eu, kazali da su izbori bili mirni i fer sa velikom izlaznošću i da su ih posmatrali lokalni i međunarodni posmatrači akreditovani od Državne izborne komisije.

Navodi se da su preliminarni nalazi i zaključci međunarodnih posmatrača iz OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Parlamentarne skupštine OEBS-a da se izborima upravljalo transparentno i efikasno.

"Ali zapažaju intenzivno polarizovanu raspravu o pitanjima crkvenog i nacionalnog identiteta i zabrinutost u vezi sa neprikladnom prednošću za vladajuću stranku i neuravnoteženim izveštavanjem u medijima", ukazali su Borel i Varhelji.

Prema njihovim riječima, nakon konačnog izvještaja i preporuka OEBS-aIODIHR-a, svi politički akteri i relevantne institucije moraju da se uključe u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o primjeni preporuka kako bi bili riješeni dugogodišnji izborni nedostaci uoči sledećih izbora.

"Očekujemo konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade koja će nastaviti odlučan put Crne Gore ka EU", poručili su Borel i Varhelji.

Oni su istakli da je Crna Gora dobro napredovala u procesu pristupanja EU.

"Mjeseci koji su pred nama moraju se iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, gdje je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24", naveli su Borel i Varhelji.

Oni su poručili i da je EU u potpunosti posvećena nastavku podrške procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i ekonomskom oporavku nakon krize COVID-19, uključujući predstojeći ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan.

Tagovi