Politika

Marković na uručenju nagrade Božo Bulatović: Epopeja o jednom narodu na Balkanu KOJI SE STALNO BORI DA SAČUVA SLOBODU

Autor Ana Božović

Čitava crnogorska istorija djeluje kao književno djelo, kao epopeja o jednom narodu na Balkanu koji se stalno bori da sačuva svoju slobodu i pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na uručenju književne nagrade “Božo Bulatović”.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Na Tviteru Vlade je saopšteno, da je premijer istakao da ta nagrada jeste i priznanje jednoj epohi, jednom pregalaštvu, hrabrosti i posvećenosti.

“Božo Bulatović je i po svojem radu i po svojem stvaranju – vrijedni akter vremena u kojem je živio. Nikad nijemi posmatrač. Nagrade i manifestacije, koje nose imena najboljih među nama, i pronose njihove ideje i ideale, jedan su od načina da zaustavimo nasrtaje na naš identitet i našu samostalnost”, kazao je Marković.

Dobitnik nagrade, književnik Branko Banjević rekao je da ga je sa Božom vezivalo prijateljstvo za novu literaturu, za novu poetsku tradiciju u Crnoj Gori, za prevazilaženje provincijalizacije kojoj je Crna Gora bila izložena duže od 150 godina, tuđem interesu koji je ukinuo njene i ubacio tuđe vrijednosti kao naše sopstvene.

“2006. godina, pobjeda Crne Gore i vraćanje njene samostalnosti je jedan od najvećih događaja u crnogorskoj istoriji kojem su doprinijeli svi crnogorski istinski kulturni radnici. Tada smo vratili sve svoje vrijednosti Crnoj Gori, vratili smo slobodu”, poručio je Banjević.