Politika

Rekonstruisano akušersko odjeljenje, uskoro ulaganja od 17 MILIONA u klinike KCCG (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić

Premijer Duško Marković najavio je da će se krajem ove godine stvoriti uslovi da se u narednom mandatu započne gradnja novog Urgentnog centra, a krajem godine počinjemo da trošimo i 17 miliona eura novca opredijeljenog za Klinički centar Crne Gore i njegove klinike.

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

Marković je to saopštio danas prilikom svečanog puštanja u rad rekonstruisanog Akušerskog odjeljenja sa Odjeljenjem carskih rezova i Odjeljenja za terminsku novorođenčad, kapaciteta 38 kreveta.

Odjeljenje je u potpunosti rekonstruisano i opremljeno najsavremenijom opremom, zahvaljujući donaciji Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), koja je za ovaj projekat izdvojila 240 hiljada eura.

Nove investicije

"Otvaranjem Akušerskog odjeljenja Klinike za genikologiju KCCG na licu mjesta svjedočimo kako znanje i odgovornost mogu i u uslovima najveće krize, zdravstvene i ekonomske, ulagati u zdravstveni sistem“, kazao je premijer Marković i dodao da već nekoliko godina svjedočimo ozbiljnim ulaganjima u Klinički centar kada je u pitanju prostor, oprema ali i ljudski resursi.

Ulaganjem u zdravstvo, ulažemo u budućnost

Zadovoljan i ponosan onim što vidi u Kliničkom centru, predsjednik Vlade je čestitao zaposlenima u cijelom zdravstvenom Crne Gore na profesionalnosti i motivisanosti da u uslovima pandemije zaštite zdravlje građana.

"Ovo je dokaz da je ulaganje u zdravstvo najbolji odgovor na svakodnevne potrebe naših građana. Ulažući u zdravstvo, mi ulažemo u budućnost Crne Gore, u zdravlje naših građana i ukupni napredak“, rekao je Marković.

Direktor KCCG Jevto Eraković rekao je da rekonstruisano akušerstvo sa ranije rekonstruisanim porodilištem spada u red najsavremenijih i najboljih porodilišta odnosno genikološko-akušerskih klinika u ovom dijelu Evrope.

"Ovo je nastavak kontinuiranog rada i ulaganja u Klinički centar Crne Gore i moram da vas podsjetim da smo zahvaljujući Vladi Crne Gore i našim prijateljima donatorima koji kontinuirano podržavaju rad Kliničkog centra, samo u prošloj godini investirali preko 7,5 miliona eura. Najveći dio je došao kao podrška Vlade Crne Gore odnosno nešto više od 6,5 miliona i nešto manje od milion eura zahvaljujući našim prijateljima, podržavaocima rada KCCG“, rekao je Eraković.

On je dodao da će u Kliničkom centru do kraja godine biti otvorena najsavremenija laboratorija, prva automatizovana laboratorija u Crnoj Gori, čija je vrijednost preko milion eura.

Uskoro nova intenzivna

Najavio je otvaranje novog odjeljenja nefrologije i dijalize, a biće implementirani PAX i RIS sistem, gdje će na najbolji i najkomforniji način radiolozi moći od kuće da očitavaju nalaze za naše pacijente.

"I ono što nam je najveći infrastrukturni projekat u ovoj godini, očekujemo do kraja godine otvaranje potpuno nove intenzivne njege u Klinici za neurologiju gdje će biti smješteni i tertirani najteži pacijenti u Crnoj Gori“, rekao je Eraković.

Ovo je, istakao je on, kontinuitet rada zdravstvenog sistema koji se nastavlja iz godine u godinu, koji pokazuje i snagu i volju i profesionalizam: „Snagu zdravstvenog sistema i snagu države i siguran sam da ćemo nastaviti taj kontinuitet i pokazati da sve što smo započeli da ćemo uspješno realizovati i još više razviti u narednom periodu“.