Politika

Nuhodžić: Država NEĆE DOZVOLITI narušavanje javnog reda i mira 30. avgusta

Autor Ana Božović Izvor Dnevne novine

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Mevludin Nuhodžić, rekao je da je vjeruje da je crnogorsko društvo demokratsko, odgovorno i zrelo i da će izborni dan proteći bez incidena6ta, uz poštovanje mjera za sprečavanje širenja virusa COVID-19.

Izvor: Vlada Crne Gore

Nuhodžić je kazao Dnevnim novinama, da ukoliko bude pojedinačnih incidentnih situacija, to ne može da ugrozi izborni proces.

"Država Crna Gora ima jake institucije koje su sposobne i odlučne da obezbijede sigurnost svih građana i, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, neće dozvoliti bilo kakvo narušavanje javnog reda i mira kako na dan održavanja izbora tako ni nakon izbornog dana", poručio je Nuhodžić.

On je naglasio da je na nivou MUP-a, formiran Tim koji ima zadatak da prati, usmjerava i organizuje realizaciju obaveza koje proizilaze iz izbornih zakona.

“Sve obaveze iz naše nadležnosti smo realizovali u propisanim rokovima i, na taj način, dali doprinos da izborni dan protekne u najboljem redu. Svi službenici Ministarstva upoznati su sa Tehničkim preporukama Državne izborne komisije za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača”, kazao je Nuhodžić.

On je istakao da je Birački spisak uređen po najvišim međunarodnim standardima sa najvišim stepenom ažurnosti, regularnosti i tačnosti podataka.

Nuhodžić je rekao da je birački spisak transparentna i ažurna baza ličnih podataka, koja se vodi profesionalno i savjesno, a u čiji se kvalitet mogu uvjeriti svi kojima je, shodno zakonu, omogućeno da ostvare uvid u birački spisak, kao i sami birači putem internet sajta www.biraci.me.

On je ocijenio da o transparentnosti i dostupnosti podataka iz biračkog spiska najbolje govori činjenica da je tu web adresu posjetilo više od 47 hiljada građana.

Nuhodžić je kazao da MUP, do sada, nije dobilo niti jedan pisani akt kojim se argumentovano osporava tačnost i pouzdanost podataka u biračkom spisku od bilo koje političke partije.

On je rekao da je činjenica da o biračkom spisku najviše govore predstavnici političkih subjekata koji nijesu iskoristili zakonsku mogućnost neposrednog uvida u sadržaj podataka u biračkom spisku.

"Stoga su njihove kritike zapravo paušalno iznošenje navodnih, uočenih, nepravilnosti i grešaka, s namjerom da se delegitimiše izborni proces. Ni ova aplikacija o kojoj govorite, neće donijeti ništa novo, osim kompromitaciju njenih kreatora, promotera i propagator", smatra Nuhodžić.

On je objasnio da se imajući u vidu da se birački spisak vodi kao elektronska zbirka ličnih podataka, primjenom jedinstvenog programskog rješenja, u biračkom spisku, po automatizmu, može naći samo crnogorski državljanin koji ispunjava uslove iz Ustava Crne Gore i zakona koji regulišu tu oblast.

"Zato navode o postojanju fantom birača apsolutno odbacujem kao neistinite", poručio je Nuhodžić.