Politika

VLADA ĆE OBEZBIJEDITI 500 hiljada zaštitnih maski za BIRAČKA MJESTA

Autor Gordana Bojanić

Vlada je zadužila Montefarm da isporuči 500 hiljada zaštitnih maski, deset hiljada rukavica i 12 hiljada zaštitnih jednokratnih mantila Upravi za imovinu, za potrebe biračkih mjesta.

Izvor: Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

Kako je saopšteno iz Vlade, Uprava za imovinu je zadužena da za potrebe biračkih mjesta obezbijedi ličnu zaštitnu opremu, sredstva za dezinfekciju ruku i površina, sredstva za higijenu i ambalažu za sakupljanje i odlaganje medicinskog otpada.

Navodi se da je Vlada u četvrtak, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, usvojila informaciju o potrebi obezbjeđivanja lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za sve učesnike izbornog procesa u cilju epidemiološke zaštite biračkih mjesta.

„Državna izborna komisija (DIK) je, u cilju epidemiološke zaštite biračkih mjesta, dostavila potrebne količine lične zaštitne opreme za sve učesnike izbornog procesa, kao i potrebne količine dezinfekcionih sredstva za sva biračka mjesta, a na osnovu preporuka dobijenih od strane Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje (IJZ)“, kaže se u saopštenju.

U Informaciji se navodi da su prilikom definisanja neophodne količine lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava korišćeni podaci o broju osoba upisanih u birački spisak i broju biračkih mjesta, broju članova biračkih odbora i njihovih zamjenika, kao i o broju opunomoćenih predstavnika i akreditovanih posmatrača na biračkim mjestima.

Takođe, kako su kazali iz Vlade, uzeta je u obzir i procjena broja birača koji će glasati putem pisama, kao i procjena broja crnogorskih državljana koji se nalaze u samoizolaciji.

„Vrsta potrebne lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava određena je u skladu sa Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, koje je pripremio DIK, poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, IJZ i naredbi Ministarstva zdravlja koje obavezuju sve građane Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Uprava za imovinu zadužena da po hitnom postupku, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, nabavi nedostajuće količine lične zaštitne opreme.

Vlada je usvojila i Zahtjev za davanje saglasnosti za isplatu neisplaćenih prekovremenih sati za sanitarne inspektore.

Kako je pojašnjeno, zbog povećanja obima posla u periodu pandemije koronavirusa, zdravstveno-sanitarni inspektori su bili angažovani za rad van radnog vremena, uključujući svaku subotu, nedjelju i noćni rad od marta, a Uprava za inspekcijske poslove im je isplaćivala po 40 sati mjesečno, koliko je zakonom dozvoljeno.

„Vlada je dala saglasnost za isplatu za ovu namjenu neto iznosa oko 14 hiljada eura sa računa Uprave za inspekcijske poslove“, navodi se u saopštenju.