Politika

Picula i Bilčik: Osigurati SIGURNE, SLOBODNE i POŠTENE izbore u Crnoj Gori

Autor Ana Božović Izvor MINA

Crnogorske vlasti treba da učine sve da predstojeće izbore organizuju u cjelosti u skladu sa međunarodnim standardima za slobodne i poštene izbore, poručili su izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula i šef delegacije EP Vladimir Bilčik.

Izvor: Uprava policije Crne Gore

Picula i Bilčik uputili su zajedničku izjavu građanima i institucijama Crne Gore uoči parlamentarnih izbora, koji će biti održani 30. avgusta.

Oni su kazali da crnogorske institucije uoči parlamentarnih izbora imaju veliku odgovornost.

Prema riječima Picule i Bilčika, sprovođenje izbora tokom pandemije izazovan je zadatak u cijeloj Evropi.

Crna Gora, kako su poručili, mora da osigura da građani slobodno glasaju i koriste ustavna prava bez ograničenja, istovremeno poštujući stroge zdravstvene preporuke i smjernice za zaštitu njihove sigurnosti.

“Ovim putem pozivamo crnogorske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći kako bi nadolazeće izbore organizovali u cijelosti u skladu s međunarodnim standardima za slobodne i poštene izbore”, navodi se u zajedničkoj izjavi Picule i Bilčika.

Oni su rekli da se nadaju da će rezultati glasanja u nedjelju doprinijeti stabilnosti Crne Gore i predstavljati sljedeći korak u ostvarivanju njene evropske budućnosti.

Picula i Bilčik naveli su da je, kao članica NATO-a, Crna Gora već dio evropskih sigurnosnih struktura i da mora osnažiti posvećenost budućem članstvu u Evropskoj uniji (EU).

“Ovim putem želimo da odamo priznanje Crnoj Gori na dosad ostvarenom napretku na putu prema članstvu u EU, uključujući i otvaranje svih pregovaračkih poglavlja”, kazali su oni.

Sada je, kako su rekli, važno usredsrediti se na brže sprovođenje reformi u zemlji.

“Spremni smo pomoći i usko surađivati s našim budućim partnerima u crnogorskom parlamentu u realizaciji njihovih važnih zadataka. Veselimo se nastavku političke suradnje nakon uspostavljanja novih institucija po završetku izbora”, poručili su Picula i Bilčić.

Kako su dodali, kao zalog solidarnosti, EU je osigurala do sad nezapamćenu zdravstvenu i finansijsku pomoć Crnoj Gori.

“Svim građanima Crne Gore želimo mirne i sigurne izbore 30. avgusta”, zaključuje se u izjavi Picule i Bilčika.

Tagovi

EP