Politika

MVP: Ruska pravoslavna crkva zainteresovana za izbore u Crnoj Gori

Autor mondo.me Izvor MINA

Miješanje zainteresovanih faktora u izborni proces u Crnoj Gori proširuje se sa približavanjem dana izbora, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Iz tog resora rekli su da se ovog puta u taj posao javno uključila i Ruska pravoslavna crkva, preko predsjednika za spoljne veze crkve Ilariona, navodeći da je crnogorski ambasador u Moksvi pokušao da ga "lično ubijedi u valjanost" Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Kako se bliži dan izbora u Crnoj Gori, tako se proširuje i miješanje zainteresovanih faktora u naš izborni proces”, navodi se u reagovanju.

Iz MVP kazali su da je ambasador Crne Gore u Rusiji samo na profesionalan i diplomatski način upoznao predstavnike Ruske pravoslavne crkve sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, kao što su to uradili i ostali crnogorski predstavnici u razgovorima sa drugim vjerskim zajednicama i relevantnim domaćim i međunarodnim sagovornicima.

“To što Ilarion pokušava da imputira nešto više od toga, samo pokazuje unificiranost kampanje moskovske i beogradske patrijaršije kako u ciljevima, tako i instrumentima koji se primjenjuju za njihovo ostvarivanje”, navodi se u reagovanju.

Iz MVP rekli su da sa žaljenjem konstatuju da u njegovim stavovima ima mnogo više politike, nego duhovnosti.

Stoga, kako su kazali, nijesu izostala politička uputstva crnogorskim vlastima kako da uređuju odnose u sopstvenoj državi.

“Ponovljena teza o ugroženosti planetarnog pravoslavlja, utemeljena u pan-slavističkoj i etno-filetističkoj ideologiji, u jednoj maloj, sekularnoj državi, u kojoj građani pravoslavne vjeroispovijesti čine ogromnu većinu, toliko je aspurdna da je ne vrijedi ni komentarisati”, dodaje se u regaovanju.

Iz MVP kazali su da meta takvih izjava uvijek ostaje jedna te ista - nastojanje da se promjenom odnosa političkih snaga u Crnoj Gori stane na kraj vanjskopolitičkoj orijentaciji države ka evroatlantizmu i pripadnosti društvu zapadnih liberalnih demokratija.

Tagovi