Politika

Đukanović: Ne razmišljam o odlaganju izbora

Autor mondo.me Izvor TV Prva

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, večeras je u intervjuu na TV Prva kazao d se suočavamo sa novim i napoznatim rizikom, ali je napomenuo da vjeruje da ćemo epidemiju koronavorisa narednog mjeseca staviti pod kontrolu, te da ne razmišlja o odlaganju izbora

Đukanović: O otimanju imovine SPC
Izvor: Tanjug

Zbog načina na koji je ova vlast vodila državu i u ranijim turbulentnim vremenima, predsjednik je uvjeren je da se ipslata zarada. penzija i socijalnih davanja ne može ugroziti ni u narednom periodu.

“Zato moramo da poštujemo pravila predostroćnosti koja se preporučuju”, kaže Đukanović.

Predsjednik je istakao da je fascinantna odgpovornost koje je crnogorsko društvo pokazalčo u prvoj fazi borbe sa koronavirusom.

“Svi pokazali visok stepen odgpovornosti. Društvena odgovornost bila na visokom nivou. Nije nas iznenadio ni povratak epidemije. Nemoguće je zaštititi se od tranzicije virusa”, naglasio je predsjednik.

Napomenuo je da su neki pomislili da derbi u Beogradu ne može proći bez nas, a podsjetio je i na situaciju koja je nastala u Rožajama zbog neogodovornog ponašanja.

Priča o pandemiji opredijelila atmosferu u Crnoj Gori, koja je atmosfera straha kako za zdravlje tako i za egzistenciju.

“Mnogo ljepše bi bilo voditi predizbornu kampanju bez opterećenja vezanih za koronavirus. Ljudska istorija je prepuna iskustava sa krizama. ovo je jedna od kriza savremene civilizacije. Vjerujem da će ovo biti tema koje će opredjeljivati izborno raspoloćenje građanima na predstoječim izborima. Založiću se da ne politizujemo pitanje epidemije. Kada je u pitanju epidemija, svi moramo učiniti sve da je suzbijemo i vratimo pod kontrolu kao u prvom talasu. Vjerujem da se procesi kreću u tom pravci i da ćemo narednog mjeseca imati punu kontrolu nad situacijom sa koronavirusom. Zato kažem da ne razmišljam o odlaganju izbora”, jasan je Đukanović.

Napomenuo je da će zbog krize izgubiti najviše ekonomije kao što je naša, koja se posebno oslanja na turizam i usluge.

“Krize prate istoriju čovječanstva. Vjerujem da smo spremni da odgovorimo na sve izazove koji su pred nama. Istorija nas uči da gotovo da nijesmo imali mirnu deceniju. Između ostalog, u treningu smo”, istakao je prvi ćovjek države.

Crna Gora nije zakasnila ni dan kada je izvršavanje krditnih obaveza. Napominje da Crna Gora ne samo da jine smanjila plate, penzije, ili socijalna davanja, već nije zakasnila u servisiranju tih obaveza.

“Potrudlili smo se da pomognemo privredi i građanima zbog pogođenosti pandemijom. Imamo tri paketa mjera, od kojih treći vrijedi 1.2 milijardi eura. Važno da shvatimo da je najvažnije da prepoznamo složenost izazova koje kriza donosi i da joj se moramo prilagoditi”, naglasio je predsjednik države.

Ova vlast u Crnoj Gori je, smatra Đukanović, pokazala umijeće da funkcioniše u kriznim periodima.

“Kada su svi oko nas devedestih bili u ratu, mi sačuvali mir na ovim prostorima. Kada su bile primijenjen sankcije prema SCG, sačuvali smo stabilnost našeg sistema. Uprkos izbiljnim prijetnjama po stabilnost i a sam dan refernduma uspjeli da onnovimo nezavisnost bez ugrožavanja stabilnosti. Ova politika se uspješno nosila sa krizama i brod je plovio bez nekih većih oštećenja”, navodi Đukanović.

Napominje da vlast vodi ozbiljnu i odgovornu politiku.

Đukanović je jasan – ne postoji niko na planeti koji moće kazati koliko će trajati pandemija. Ne želim da se upuštam u bilo kakve prognoze.

“Ali, na bazi svega što sam kazao, uvjeren je da se isplata plata, penzija i socijalnih davanja ne može ugroziti ni u narednom periodu”, istakao je predsjednik.

Đukanović je je naglasio da se iz krize najbrže izlazi kroz razvoj i investicije, prije svega iz privatnog sektora, domaćeg i inostranog.

“Imperativ je da sačuvamo i unaprijedimo povjerenje stranih investitora. Zato ne razmišljamo o povećanju poreza. Moramo daoborimo preze i doprinose da motivišemo strane investitore da ovdje ulažu. Moramo da unaprijedimo administraciju”, jasan je Đukanović.

Trpimo, kaže, Đukanović, kritike da imamo sporu administraciju, što utiče na investicije.

“Ako ne bude napredovala ekonomija, nećemo moći da servisiramo plate, penzije i socjlana davanja. Moramo shvatiti da vlast, opozicija, mediji i svi drugi, ne smiju učestvovati u destrukciji nacionalne ekonomije Crne Gore”, jasan je predsjednik Đukanović.

Iz svake krize se izlazi razvojem a razvoja nema bez investicija, dodaje predsjednik.

“Da bi dobili moćne strane investitore, moramo se truditi zajedno da stvaramo ambijent gdje ćemo učvršćivati ambijent povjerenja stranih investititora prema Crnoj Gori. Sjetimo se kako smo lako odbili britanske investirore na Vladoanosu, one iz Abu Dabija na Kraljičinoj plaži. Adminsitracija koja ne podrćava biznis nije dobra”, jasan je on.