Politika

"Policija ne progoni vjernike SPC, u slučaju Amfilohija sve bilo po zakonu"

Autor mondo.me Izvor MINA

Policija je u slučaju mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija postupala isključivo u skladu sa zakonskim normama i po nalogu nadležnog državnog tužioca, a ne po nečijem naređenju ili instrukcijama, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

On je to naveo odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Demokratskog fronta Miluna Zogovića po čijem naređenju je policija, nakon odluke postupajućeg tužioca Nikole Boričića o puštanju na slobodu, Amfilohija držala u prostorijama podgoričkog Centra bezbjednosti (CB) još tri sata.

„Policija postupa samo i isključivo u skladu sa zakonskim normama i po nalogu nadležnog državnog tužioca, a ne po nečijem naređenju ili instrukcijama. Tako je bilo i u slučaju uvaženog Amfilohija“, kazao je Nuhodžić.

On je poručio da je tako i u svakom drugom slučaju.



Nuhodžić je rekao da su prilikom prikupljanja obavještenja od Amfilohija, policijski službenici CB Podgorica postupali u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

„Prikupljanje obavještenja od Amfilohija je završeno u zakonskom roku od šest sati, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku“, dodao je Nuhodžić.

Komentarišući navodni progon vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, on je naveo da je to čista insinuacija.

„Policija nema namjeru da utiče na vjerski život u Crnoj Gori. Na to nema pravo, ni ambiciju. Ali ima ustavnu obavezu da čuva red i mir, a u konkretnoj situaciji da spriječi moguće ugrožavanje zdravlja građana“, istakao je Nuhodžić.

On je kazao da Crna Gora svojim propisima svima garantuje vjerske slobode.

„Konačno, Crna Gora je sekularna država, u kojoj vjernicima, vjerskim službenicima i vjerskim zajednicama nije i neće biti uskraćeno bilo koje pravo. Ali, vjerujem da svi dijelimo mišljenje da nam ništa nije i ne može biti važnije od zdravlja! To je prioritet svih prioriteta“, naglasio je Nuhodžić.

On je kazao da su sve mjere i radnje koje je policija preduzimala bile u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.

„Jedna od tekovina vladavine prava jeste da su svi jednaki pred zakonom i da nema niti će biti izuzetaka“, zaključio je Nuhodžić.