Politika

"Ne protjerujemo SPC, nema prevođenja Crnogoraca u katoličanstvo"

Autor mondo.me

Premijer Duško Marković saopštio je danas u skupštini da novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne prevodi Crnogorce u katoličanstvo niti protjeruje Srpsku pravoslavnu crkvu iz zemlje.

Izvor: MONDO/Katarina Drašković

Poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić pitao je Markovića "da li Vlada intenzivno radi na unijaćenju Crnogoraca, što je u funkciji promjene identiteta pravoslavnog stanovništva na prostoru današnje Crne Gore“. On je kazao da sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti vodi Crnu Goru ka potčinjavanju Vatikanu i da se država radikalno bori protiv svetosavlja.

Premijer je pitao Aleksića da li zna jednog Crnogorca koji je unijat i da je pitanje bez utemeljenja u činjenicama.

"Pretjerali ste. Tri četvrtine Crne Gore u pravoslavci, tvrdnja da Vlada prevodi Crnogorce u katoličanstvo je besmislena. Ne prevodimo nikoga, svako se izjašnjava po svome osjećaju, tako je bilo i tako će biti. Zakon nije usmjeren protiv SPC, o tome smo se već izjasnili nudeći zaštitu imovine SPC, ali je to odbijeno. Zla namjera stoji stoji između izjednačavanja Svetog Save i svetosavlja kao političke ideologije", kazao je Marković.

„Poznato je da je suština svetosavske ideologije u konceptu – jedan narod, jedna religija, jedna država. U tom konceptu niti ima crnogorskog naroda, niti crnogorske države. Sve je - srpsko! Toliko o odnosu ove ideologije prema Crnoj Gori i Crnogorcima", kazao je Marković.

Premijer je odbacio tvrdnje da Vlada pomaže samo princa Nikolu Petrovića jer je katolik.
„Tačno prije devet godina Skupština Crne Gore je donijela Zakon o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš.  Prema ovom Zakonu, potomke dinastije predstavlja najstariji muški potomak, a to je praunuk kralja Nikole, princ Nikola Petrović. Vlada Crne Gore je u prethodne skoro četiri godine samo sprovodila u život obaveze iz pomenutog Zakona, ne baveći se vjerskim i vjeroispovijednim opredjeljenjem potomaka dinastije Petrović Njegoš. Niti znam, niti se interesujem ko je kakvog vjerskog opredjeljenja. To na kraju i nema nikakve veze sa sadržajem Zakona koji je usvojen u ovoj Skupštini prije devet godina, a koji je Vlada dužna da sprovodi. Tako da je besmisleno dovoditi u vezu vjersko opredjeljenje princa Nikole sa izmišljenim nastojanjem Vlade da radi na unijaćenju Crnogoraca. A to se jednom riječju zove – podvala!“, kazao je Premijer.


Aleksić je kazao da SPC neće prihvatiti unijaćenje, da sve što se danas čini nemoguće jednog dana postaje moguće, navodeći kao primjer uvođenje crnogorskog jezika koji, kako je rekao, vodi ka stvaranju novog identiteta Crnogoraca koji nema veze sa tradicionalnim bićem na ovim prostorima.

Premijer je kazao da Aleksić manipuliše u političke svhe.

"SPC niko ne tjera, šta im fali u Crnoj Gori? Da li grade, da li registruju sveštenike, da li plaćaju poreze - NE. Da li su ta zdanja velelepna - DA. Mnogi misle da ja pretjerujem, da nudim previše kompromisa, u SPC su prevladali političari, to je juče potvrdilo odbijanje naših predloga koji su im u noći izglasavanja Zakona bili prihvatljivi. Politička je filozofija SPC da njima ne treba nikakav Zakon, njima treba pokorena i obespravljena Crna Gora. Prema tome u kolonu sa sveštenicima SPC pa se vidimo 30. avgusta da vidimo šta će biti", kazao je Marković.

Možda ce vas zanimati