Politika

Pažin: Nema dogovora sa SPC uprkos strpljenju Vlade

Autor mondo.me Izvor RTCG

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin kazao je da dijalog između Vlade i SPC nije dao očekivani rezultat, iako je Valda iskazala strpljenje.

Izvor: Služba za odnose s javnošću

"Iako je SPC u ranijem periodu na razne verzije zakona iznijela preko 2.000 primjedbi, zajednički smo uspjeli da sve sporne tačke svedemo na tek nekoliko pitanja", rekao je Pažin.

On je rekao da je tokom dijaloga SPC otvorila još jedno pitanje, na njegovo iznenađenje, a to je stav da se ne koristi pojam državna svojina u članu 62, iako je, kako je rekao, državna svojina i kao pojam i kao institut dugo godina u pravnom sistemu Crne Gore.

"Kao što je odbijen predlog da se zaključi Temeljni sporazum sa SPC, što je tražila sama SPC odmah po donošenju zakona, jedini uslov za to je bila registracija SPC, jer Vlada nije zaključila nijedan takav sporazum sa neregistrovanom vjerskom zajednicom", rekao je Pažin, podsjećajući da to nije uradila nije evropska vlada.

Podsjeća da je SPC odbila predlog premijera da se zastane sa primjenom zakona dok se pravna valjanost ne provjeri pred Ustavnim, a potom i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Ostaje nada da će SPC u Crnoj Gori preispitati svoje pravne i političke arguimente, i svoje mjesto u demokratskom društvu. Vlada ostaje otvorena i pouzdan partner svim vjerskim zajednicama kad je u pitanju unapređenje odnosa države i vjerskih zajednica", rekao je Pažin.

Govoreći o tome šta je pozadina litija i ostalih aktivnosti SPC, Pažin je rekao da nije njegovo da procjenjuje šta je politički cilj SPC.

"Uvijek se odnosim sa poštovanjem prema svakoj vjerskoj zajednici i SPC, iako prethodne aktivnosti upućuju da njihovo političko pozicioniranje na javnoj sceni može da znači izraz potrebe da tako osnaže svoju argumentaciju u dijalogu sa vladom ili da potpomogne neku političku alternativu Vladi, jer je to pogrešan pristup pošto će DPS dominantno činiti Vladi i nakon ovih izbora".

Podsjetimo, razgovori pravnih eksperata Vlade i eparhija Srpske pravoslavne crkve okončani su juče bez rezultata. Premijer Duško Marković kazao je da je jedini zahtjev Vlade bio registracija svih crkava i vjerskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve, što je ona odbila.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su s druge strane poručili da Vlada nije imala iskrene namjere, već je poziv za razgovor, kako su naveli, služio za nove ucjene i aktuelni politički marketing.