Politika

Makron: Francuska podržava evropsku perspektivu Crne Gore

Autor mondo.me

Francuska podržava evropsku perspektivu Crne Gore, kazao je predsjednik te zemlje Emanuel Makron, čestitajući crnogorskom kolegi Milu Đukanoviću 13. jul, Dan državnosti.

Izvor: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Makron je, kako je saopšteno iz Kabineta Đukanovića, iskazao svoju i solidarnost francuskog naroda stanovništvu Crne Gore, koje je, kako je naveo, takođe pogođeno pandemijom COVID-19.

„Srdačno zahvaljujem na pomoći koju ste na početku krize pružili francuskim i evropskim državljanima prilikom njihove repatrijacije. Izdvajanjem više od tri milijarde EUR za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u ovoj krizi bez presedana, Evropska unije (EU) je pokazala svoju punu posvećenost Vašem regionu“, naveo je Makron.

On je kazao da se ove godine obilježava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Crne Gore, i da se nada nastavku jačanja bilateralnih odnosa.

„Francuska strategija za Balkan, koju sam odobrio prošle godine, podrazumijeva sve veću podršku Francuske ekonomskom i socijalnom razvoju regiona, kroz aktivnosti u oblasti održivog razvoja koje će Francuska razvojna agencija uskoro započeti u Crnoj Gori. Naša ekonomska saradnja, u širem smislu, je u ekspanziji, naročito u oblasti turizma“, rekao je Makron.

On je naveo da Francuska podržava evropsku perspektivu Crne Gore.

„Kao što znate, pregovori za članstvo su zahtjevan proces koji podrazumijeva puno poštovanje postavljenih kriterijuma. Želim da pozdravim odluku Crne Gore da prihvati novu metodologiju za proširenje EU“, kazao je Makron.

On je pozdravio važnu ulogu Crne Gore, „zemlje saveznice, u pogledu trajne stabilizacije Zapadnog Balkana i njeno puno slaganje sa stavovima evropske politike o zajedničkoj bezbjednosti“.