Politika

Đukanović:Većinska Crna Gora nikada neće poistovjetiti patriote i izdajnike

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

Predizborni ambijent u Crnoj Gori danas je bitno drugačiji, značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. godinu, jer Sprska pravoslavna crkva tada nije prešla političku crtu, niti je zvanična Srbija bila otvoreno umješana, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

On je u intervijuu za Pobjedu kazao da su u svijetu, rijetka društva gdje vjerske organizacije i njihovi lideri imaju tako vidljivu političku ulogu.

“Predizborni ambijent je danas bitno drugačiji, to jest značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. godinu. Crkva nije tada bila prešla političku crtu, bez obzira na to što se znalo ko su njeni favoriti, i u čijem interesu radi. Nije ni zvanična Srbija tada bila tako otvoreno umiješana u unutrašnje stvari Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima taj ,,politički naum“ ne može proći kod građana Crne Gore.

On je rekao da značajna većina u Crnoj Gori, u svom etičkom kodu nikada ne može poistovjetiti patriote i izdajnike, niti zločince i njihove žrtve.

“Aktuelni pokušaji da se izdaja predstavi kao vrlina, i legitimiše kao demokratsko pravo na drugačije viđenje crnogorske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, da se glorifikuju zločinci i saradnici okupatora, bijedni su i sramni pokušaji nastavljača ideologije i politike četničkog pokreta da prikriju njegov izdajnički i zločinački karakter”, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, preuzimanje vodeće političke uloge u opozicionom bloku od strane Srpske pravoslavne crkve je politički nonsens, a ne samo novina na političkoj sceni Crne Gore.

“Amfilohije pod maskom brige za „vjerni narod“ pokušava da kamuflira političku pozadinu takvog svog angažmana, igrajući na kartu vjerskih osjećanja, nastojeći da pripadnike pravoslavne vjere obilježi političkim krstom. Ipak mislim da im taj naum ne može proći kod građana Crne Gore, da je sve to providnije nego što se nadaju”, kazao je Đukanović.