Politika

RTCG obustavila direktne prenose sjednica Skupštine do završetka izbora

Autor mondo.me Izvor MINA

Radio Televizija Crne Gore (RTCG) obustavila je direktne prenose sjednica Skupštine Crne Gore do završetka izbora.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

To je na početku današnje sjednice saopštio predsjednik parlamenta Ivan Brajović, navodeći da ga je o tome u ponedjeljak obavijestio direktor Javnog servisa Božidar Šundić.

Brajović je kazao da je obrazloženje RTVCG da se obezbijedi ravnopravni tretmana svim političkim subjektima koji će učestvovati u izbornoj kampanji.

"Ne želim da se miješam u uređivačku politiku Javnog servisa, to je stvar njihovog profesionalnog integriteta. Očekivao sam da će oni obavijestiti javnost o tome", kazao je Brajović.

On je objasnio da će Skupština omogućiti televizijske prenose zasjedanja preko svoje internet stranice, što mogu da prate građani i svi zainteresovani mediji.

"Prenos na ovaj način će biti moguć do dana potvrđivanja izbornih lista", kazao je Brajović.

Poslanik Socijaldemokratske partija Raško Konjević je kazao da je ovo promjena prakse "partijskog javnog servisa Demokratske partije socijalista".

"Do sada je bila praksa da se televizijski prenos prekida onog trenutka kad se potvrde izborne liste", kazao je Konjević.

On je predložio da se, u vezi sa ovom problemom, danas raspravlja o Predlogu zakona o nacionalnom javnom emiteru RTVCG, što je predviđena kao 13-ta tačka dnevnog reda.

Predstavnik Demokratskog fronta Slaven Radunović je kazao da je ova odluka pokazuje da DPS u izbornu trku ulazi sa tri organa ili institucije na koje će da se oslanja - Nacionalno koordinaciono tijelo, Savjet RTCG i Policija.

"Srećom Crna Gora ima druge medije koji su spremni da se ne ponašaju kao TV Bastilja", rekao je Radunović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je kazao da je odlukom o ukidanju prenosa, kako je kazao, takozvani Javni servis ponizio Skupštinu Crne Gore.

"Obrazloženje da to rade zbog ravnopravnosti učesnika u kampanji je neodrživo, jer do sada niko nije podnio izborne liste", rekao je Damjanović.