Politika

Nikola Jovanović nelegalno bio u radnom odnosu u Budvi?

Autor mondo.me Izvor Dnevne novine

Upravna inspekcija je naložila novom predsjedniku opštine Budva Nikoli Divanoviću da odmah da otkaz šefu kabineta bivšeg predsjednika Marka Carevića, Nikoli Jovanoviću, zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

U postupku inspekcijskog nadzora koji je pokrenut i vođen po službenoj dužnosti inspektori su utvrdili da je Jovanović u Opštini Budva bio u radnom odnosu od 19. septembra prošle godine do 19. marta 2020. jer ga je Carević imenovao za načelnika Službe predsjednika opštine na period od šest mjeseci.

Prema nalazu inspekcije, a po dokumentaciji koju je dostavio bivši predsjednik opštine Marko Carević, nema dokaza da je donošenju rješenja o Jovanovićevom zaposlenju prethodilo sprovođenje odgovarajućeg Zakonom o lokalnoj samoupravi propisanog postupka za popunu radnog mjesta načelnik Službe predsjednika.

Nema ni dokaza po kom osnovu se Jovanović nalazi u radnom odnosu u Opštini nakon isteka perioda od šest mjeseci, posebno ako se tome doda da je Jovanović lično pozvao inspektorku i u neposrednom telefonskom razgovoru nastupao kao načelnik Službe predsjednika.

Upravna inspekcija je konstatovala da Jovanović ima odgovarajuću stručnu spremu, ali da nema dokaza o položenom stručnom ispitu za rad u državnim organima, kao ni radno iskustvo potrebno za poslove načelnika u momentu imenovanja.

Inspekcija je konstatovala da Nikola Jovanović nije imenovan za vršioca dužnosti načelnika Službe predsjednika u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i zato se ukazuje predsjedniku opštine kao odgovornom licu da otkloni ukazane nepravilnosti odmah.

Tokom posljednjih događaja u Budvi Nikola Jovanović je više puta privođen, saslušan je i u Specijalnom policijskom odjeljenju SDTa po krivičnoj prijavi koju je podnio raniji v.d. predsjednika opštine Vladimir Bulatović zbog zloupotrebe službenog položaja.

Jovanović je poručio da ih nikakva saslušanja i represije neće spriječiti da odbrane izbornu volju građana.