Politika

Izbori najvjerovatnije početkom septembra

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani najvjerovatnije u prvoj sedmici septembra, saznaje Pobjeda.

izbori, glasanje
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/bizoo_n

Više izvora tog lista iz vrha vladajuće koalicije saopštilo je da u toj koaliciji postignut konsenzus o navedenom terminu izbora kao najadekvatnijem, ali se pominjala i posljednja sedmica avgusta kao opcija.

Od dana raspisivanja do održavanja izbora, kako je propisano Zakonom o izboru poslanika i odbornika, ne može proteći manje od 60, niti više od 100 dana, a krajnji rok za održavanje izbora je 18. oktobar.

"Izbori će biti održani najkasnije u prvoj sedmici septembra, jer novu vladu očekuje veliki posao oko državnih finansija, čija stabilnost je ugrožena zbog pandemije korona virusa”, rekao je izvor Pobjede iz samog vrha vladajuće koalicije.

Navodi se da u vrhu vladajuće koalicije u drugoj polovini jula očekuju "zeleno svjetlo" od Venecijanske komisije za izborni zakon koji su poslanici vlasti stavili u skupštinsku proceduru.

U vladajućoj koaliciji očekuju da će, nakon pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije, opozicija biti primorana da sjedne za sto i u parlamentu glasa za izmjene zakona.

"Pokušaćemo da postignemo konsenzus sa opozicijom, ali je to malo vjerovatan scenario jer većina opozicionih stranaka odbija da uđe u tu priču, praveći sebi alibi u slučaju neuspjeha na izborima, dok kod velikog broja opozicionih stranaka ne postoji politička volja za stvarnim unapređivanjem izbornog zakonodavstva”, naveo je funkcioner vladajuće koalicije.

Tagovi