Politika

Stoltenberg: Neće uspjeti oni koji bi da nas dijele, NATO je uz Crnu Goru

Autor mondo.me

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se danas u Briselu sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem. "Članstvo u NATO je dobro za vašu bezbjednost i prosperitet", rekao Stoltenberg. Đukanović: "Neće uspeti da osujete evropsku perspektivu Balkana".

Izvor: Predsjednik Crne Gore

"Neće uspjeti da potkopaju naše partnerstvo. Crna Gora je vrijedan saveznik Alijanse. Kao što NATO može da računa na Crnu Goru, tako Crna Gora može da računa na NATO", poruka je Stoltenberga koju je iznio nakon susreta sa Đukanovićem.

Generalni sekretar NATO je rekao i da članstvo Crne Gore u NATO dobro za njenu bezbjednost i prosperitet.

"Investicije iz zemalja članica NATO-a su se duplirale, tokom pandemije korona virusa članice su pomagale opremom i finansijski", istakao je Stoltenberg na zajedničkoj konferencij za novinare.

Ocijenio je da i bezbjednosni izazovi koji su bili prisutni prije Kovid-19 krize nijesu nestali i poručio da će se NATO truditi da zdravstvena kriza ne preraste u bezbjednosnu.

"Tokom pandemije državni i nedržavni akteri su koristili propagandu da potkopaju naše odnose. U Alijansi radimo na tome da identifikujemo i razotkrijemo te informacije. Oni koji žele da nas dijele neće uspjeti", naglasio je generalni sekretar NATO-a.

Đukanović je rekao da je Crna Gora napredovala kroz saradnju sa NATO i poručio da je potrebno "oduprijeti se neprincipijelnim pritiscima koji žele da osujete evropsku perspektivu regiona Balkana".

Prema njegovim riječima, uzrok svih naših problema je dugo izbivanje zemalja Zapadnog Balkana izvan vrijednosti tekovina evroatlanste zajednice.

"Drago nam je da više nismo najmlađa članica, da se širi krug evroatlanstke bezbjednost prostora Zapadnog Balkana. Vjerujem da je jedini dobar izbor dalji put ka evropskim i evroaltlanstkim integracijama. Nadam se da ćemo ubuduće savladati sve izazove koji se tiču bezbjednosti našeg regiona, ali u svijetu uopšte", rekao je crnogorski predsjednik.