Politika

Marković: Digitalizacija je prioritet, može se raditi i od kuće

Autor mondo.me

Razdoblje u kojem se svijet suočavao sa pandemijom koronavirusa pokazalo je da se mnogi poslovi mogu obavljati on-line ili od kuće, kazao je premijer Duško Marković i naveo da je digitalna transformacija u ovom trenutku prioritet svih prioriteta.

Izvor: Vlada Crne Gore

On je danas na u razgovoru „Otvoreno s Premijerom“ koji tradicionalno organizuje Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham), rekao da je pošast koja nas je zadesila pokazala da moramo mijenjati tradiconalne navike.

„Pokazala je da moramo mijenjati pristup, naše društvo, da moramo savladati pretpostavke za brže donošenje odluka bez trošenja vremena i novca i zaista je digitalna transformacija nešto što je prioritet svih prioriteta u ovom trenutku“, kazao je Marković.

On je podsjetio na slučajeve u kojima je pandemija koronavirusa ubrzala neke procese digitalizacije i doprinijela mijenjanju navika i sagledavanju naših sposobnosti.

„Sjećam se trenutka kada sam razgovarao sa ministrom prosvjete da je neophodno organizovati on-line nastavu za naše učenike da ih ne ostavimo bez kontakta sa profesorima i sa njihovim predmetima. Bilo je ozbiljnog skepticizma. Ali smo vidjeli da se ta nastava veoma brzo organizovala na kvalitetan način", rekao je Marković.

„Čak i ja sam dva i po mjeseca od kuće radio veoma važne državne poslove, one za koje sam mislio da se ne mogu raditi mimo kabineta i sastanaka sa svima onima koji učestvuju u kreiranju državne politike“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, pokazalo se da to nije bio hendikep nego, nasuprot, kvalitet i nova vrijednost koja je osnažila ne samo institucije nego i pojedince u institucijama.

„Dakle, došli smo do situacije da su priliku dobili naši vrijedni i sposobni pojedinci koji nijesu mogli biti prisutni na sastancima sa premijerom i njegovim timom, a institucionalno su radili veoma važne poslove za državu“, kazao je Marković.

On je podsjetio da je digitalizacija u medicini prisutna već desetak godina, da projekat telemedicine funkcioniše u tri bolnice – Baru, Beranama i Pljevljima i da je jedan od rezultata bolja i kvalitetnija zdravstvena usluga građanima. Prema njegovim riječima, nova rješenja će omogućiti i napredak u oblasti održivog razvoja tako što će inspektori imati bolji, brži i kvalitetniji uvid u sva potrebna dokumenta kako bi djelovali na terenu prije svega u sprečavanju divlje gradnje.

Marković je ocijenio da je u oblasti digitalizacije najvažniji korak donošenje Strategije digitalne transformacije kao ključnog dokumenta u ovoj godini. U izradu tog dokumenta, kako je naveo, biće kroz Radnu grupu uključeni svi zainteresovani činioci, naročito predstavnici poslovne zajednice, kako bi se došlo do što kvalitetnijeg strateškog dokumenta.

„Saglasan sam i sa potrebom formiranja savjetodavnog tijela koje bi realizovalo Strategiju i ciljeve digitalne transformacije koju je upravo AmCham inicirao, zajedno sa Privrednom komorom, Savjetom stranih investitora i Asocijacijom menadžera“, kazao je Marković.

On je rekao da je činjenica da je IT industrija u Crnoj Gori nedovoljno promovisana i razvijena, imajući u vidu njenu ulogu u procesima digitalne transformacije koja je postala imperativ razvoja društva.

Marković je kazao da se Ministarstvo nauke u okviru predloga za treći paket mjera posebno fokusiralo na podsticaj i podršku toj industriji.

„Vjerujem da ćemo kroz cio paket mjera pronaći mehanizme za brži razvoj IT industrije u Crnoj Gori. Moguće je da ćemo o tome razgovarati već narednih dana. Da li ćemo biti u prilici već u ovoj godini da smanjujemo poreska opterećenja pa i opterećenja rada zaposlenih u ovom sektoru i u drugim sektorima – bojim se da nećemo“, kazao je Marković.

On je dodao da se Crna Gora nalazi u specifičnoj situaciji da su prioriteti isplate zarada, penzija i socijala, ali i nastavak finansiranja razvojnih projekata i stvaranje pretpostavki za novi razvoj.

„Podsticaji i subvencije su sasvim izvjesne i vjerujem da ćemo ih kreirati“, rekao je Marković.

U razgovoru je učestvovala i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Judy Rising Reinke koja je čestitala Markoviću na odličnim rezultatima upravljanja krizom koju je donijela pandemija koronavirusa. Ona je kazala da je Crna Gora, kao prva država u Evropi bez koronavirusa, jasno pokazala vođstvo i odgovorno upravljanje u vrijeme krize.

Prema njenim riječima, sada su još veći izazovi koji će zahtijevati kolektivnu energiju, kreativnost i marljivost.

„Kao što smo čuli već mnogo puta u proteklih nekoliko mjeseci, 'We are stronger together – zajedno smo jači. Danas i u daljoj budućnosti moramo kao zajednice podržavati jedni druge“, kazala je Rising Reinke.