Politika

Darmanović: Ako se ugrozi bezbjednost države zvaćemo NATO

Autor mondo.me Izvor Vijesti

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović komentarisao odnose sa Srbijom

Izvor: Vlada Crne Gore/gov.me/S. Matić

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je rekao da postoje mehanizmi unutar NATO koje bi Crna Gora mogla da koristi ako bi se procijenilo da postoji vidno ugrožavanje bezbjednosti države.

On je dodao da zasad ne vidi potrebu za alarmiranjem zbog trenutnih nesporazuma sa Srbijom.

Ministar je na konferenciji za novinare sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom upitan "da li ima kontakte sa NATO u kontekstu povremeno narušene bezbjednosne situacije i uplitanja jedne susjedne države u unutrašnje stveri Crne Gore". 

"Imamo stalnu komunikaciju sa saveznicima raznim povodima, ne vidim da postoji potreba za nekim alarmiranjem u vezi sa trenutnim nesporazumima sa Srbijom", rekao je Darmanović.

On je istakao da vjeruje da će se političkim putem naći rješenje za te odnose koji sada nisu na, kako je ocijenio, najboljem nivou.

Crnogorski ministar je izrazio uvjerenje da će Hrvatska uskoro otvoriti granice i za Crnu Goru.

On kaže da su mjere EU da se granice prema ostalim zemljama ne otvaraju do 15. juna.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je rekao da se nada da će ta država vrlo brzo otvoriti granice prema trećim zemljama, pa i prema Crnoj Gori.

"Evropska komisija je donijela preporuku o načinu ponašanja među članicama. Gleda se epidemiološka slika u državama prema kojima se otvaramo, nismo ni prema svim članicama otvorili granice. Kada je u pitanju Crna Gora moramo poštovati određene propise. Može da se ide ako se ima jasan razlog, ta komunikacija postoji sa graničnom policijom i nema problema", rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je naveo da Crna Gora ima snažnu podršku Hrvatske na svom evropskom putu.

"Želimo tu pomoći jer uspjeh Crne Gore je uspjeh Hrvatske i mi želimo Crnu Goru što prije vidjeti u EU", rekao hrvatski šef diplomatije.