Politika

Carević: Između fotelje i crkve biram moju Srpsku pravoslavnu crkvu

Autor mondo.me Izvor Vijesti

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, je u obraćanju na sjednici Skupštine opštine Budva povodom inicijative za njegovu smjenu, rekao da mu je mizerno da odgovara na prozivke Crnogorske, niti želi “ne daj bože da se pravda”

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčevič

“Svi se znamo, svako nosi svoj krst. Svjedoci smo rušenja Ustava Crne Gore. Danas na sceni u Budvi je politička korupcija. Izborna volja građana je prekrojena u Nikšiću, potom u Kotoru, a evo sada pokušavaju i u Budvi”, kazao je Carević.

Navodeći da je sa 35-godišnjim iskustvom kao privatnik došao na mjesto predsjednika Opštine, Carević je kazao da je zatekao katastrofu koju je ostavila vlast Demokratske partije socijalista (DPS).

“Moj prethodnik Dragan Krapović i ja vratili smo 30 miliona vašeg sramnog kriminalnog duga. Za ovih 16 mjeseci koliko sam predsjednik uradilo se više nego za 16 godina. Korupciju smo satjerali u mišju rupu, uveli rad u Opštinu. Nijesam dozvolio da nijedan lični interes bude ispred interesa građana. Gledao sam Opštinu kao svoju kuću, ostvarili suficit”, poručio je Carević.

On je zapitao da li je njegova greška to što je urađeno na desetine projekata, koje je taksativno navodio.

Carević je kazao da između fotelje i crkve bira ”moju Srpsku pravoslavnu crkvu”.

"Postoje problem i frustracija neostvarenih ljudi. Zamjeraju mi se litije i blokada grada. Sa tri mjeseca sam kršten i od tada sam u crkvi. Ponosam sam što sam stao da branim svetinje i spreman sam da dam život. Nemam dilemu kada je u pitanju moj srpski narod u Crnoj Gori. Između fotelj e i crkve biram moju SPC, biram svoju vjeru, ono što je moja tradicija", poručio je Carević.

Kazao je da im neće "sa kornjačama uspjeti da preuzmu vlast".

"Idemo na izbore. Pripadam onoj generaciji koja ne prodaje vjeru za večeru. Ne izdajem prijatelje zbog politike. Ovo je moja država Crna Gora, ja gradim Crnu Goru tradicionalnim vrijednostima. Vi ste meni rođaci Crnogorci i niko mi nije bliži od vas. Evo, gospodo, izađite na megdan, na izbore. Kako ćete izaći pred građane. Meni je sada inspirativno, i kandidovaću se na narednim izborima. Jer nećemo dozvoliti da dođete više na vlast otimanjem. Gospodo, 'ajde patriotizam da izmjerimo onako kako se svuda mjeri, plaćanjem obaveza ovoj državi, a ne lopovlukom”, poručio je on.

Prije nego što se obratio, prvi čovjek Budve je zatražio minut ćutanja povodom poginulih u dvijema saobraćajnim nesrećama.

Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Budva, Stevan Džaković, kazao je ranije popodne na konferenciji za novinare da on podržava inicijativu Crnogorske, te kazao da niti je bio otet ili drogiran.

Kazao je da mu je prijetio gradski menadžer Milo Božović.

Uz mjere obezbjeđenja, odbornici DPS, Crnogorske, SD i Džakovic su ušli u salu.

Džaković je na presu kazao da ljudi koji su skandirali ovih dana i ispred njegove kuće to nisu činili ispred kuće Rajka Kuljače, Svetozara Marovića, Miloša Marovića i Lazara Rađenovića.

Liderka Crnogorske Anđela Ivanović je, obrazlažući inicijativu za smjenu Carevića, rekla da je prvi čovjek Budve prekršio koalicioni sporazum i navela umiješanost u milionske korupcionaške afere.

“Carević, iako se koalicionim sporazumom obavezao, nije bio predsjednik svih građana, pošto je bio predsjednik crkvenog odbora. Postoje brojne afere u koje je uključen Carević, od uzurpacije zemlje u Krimovici, zakupa plaže Ploče, do angažovanja firme Asfalt beton u opštinskim projektima. Umorna sam od toga da Budva uvijek bude na mapi gdje se predsjednici Opštine optužuju za najteža krivična djela”, kazala je Ivanović.