Politika

Marković: Nastojaćemo da rasvijetlimo ubistvo Jovanovića

Autor mondo.me Izvor MINA

Vlast će nastojati da uradi sve što je moguće kako bi bilo rasvijetljeno ubistvo vlasnika i glavnog i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića, poručio je premijer Duško Marković.

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

On je, na pitanje da li osjeća odgovornost što se ni nakon 16 godina ne zna ko je izvršio i naručio ubistvo Jovanovića, odgovorio da kao predstavnik vlasti mora osjećati odgovornost.

“Odgovornost u svakom slučaju postoji, ne lična, nego funkcionalna i sistemska. Nastojaćemo da uradimo sve da se slučaj rasvijetli. On nije stavljen u kovertu, na njemu se radi. Vidjećemo da li će u potpunosti biti riješen”, kazao je Marković.

Kako je rekao, Vlada ne može da utvrđuje odgovornosti sudstva i tužilaštva.

“Neka se ti koji su odgovorni prepoznaju, neka se traži i utvrđuje odgovornost. U svakom slučaju vjerujem da nijesmo izgubili svaku nadu da se slučaj rasvijetli do kraja”, naveo je Marković.

On je kazao da je, u okviru dijaloga Savez za Evropu, sa uredništvom Dana i njihovim predstavnicima razgovarao o tom slučaju.

“Složili smo se da treba da zatražimo ekspertsku policijsku i tužilačku podršku najrazvijenijih zemalja, sa najvećim potencijalom profesionalnim i etičkim, da nam pomognu u razrješenju tih slučajeva”, naveo je Marković.

Upitan kada će se nastaviti razgovor sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske, Marković je kazao da bi to trebalo da bude što prije.

"Moj je stav da to bude što prije. Dobio sam pismo od mitropolita, razgovarali smo telefonom i rekao sam da treba nastaviti razgovore, ali se razgovor ne može voditi na principu ucjene. Vidjećemo da li će pravni eksperti pronaći rješenje", naveo je Marković.

On je, komentarišući današnju izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, ponovio da odluka Crne Gore nije politička i podsjetio da je Srbija prva zemlja koja je zatvorila granice sa Crnom Gorom, zabranila izvoz pšenice, kao i medicinske opreme.

Marković je rekao da se Crna Gora zbog toga nije ljutila, jer je bila svjesna da su te odluke u interesu građana Srbije.

"Vidimo da se Srbija dobro nosi sa suzbijanjem epidemije koronavirusa i nadamo se da će u tome uspjeti i oni i svi u okruženju", naveo je Marković.

On je ponovio da odluka Crne Gore nije politička i da su se vodili epidemiološkim kriterijumima.

“Srbija samo danas ima preko 40 novih slučajeva i ukupno preko četiri hiljade aktivnih slučajeva", dodao je Marković.