Politika

Okupljanja 12. i 13. maja mogla da imaju posljedice po zdravlje građana

Autor mondo.me Izvor MINA

Nezakonita okupljanja 12. i 13. maja u više crnogorskih gradova mogla su da imaju nesagledive poljedice po zdravlje građana, kazao je premijer Duško Marković i dodao da nije tačno da je on naredio hapšenje sveštenika u Nikšiću.

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

On je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića da li je naredio da nakon svetovasilijevskog hoda ulicama Nikšića bude priveden vladika Joanikije, kao i osam sveštenika.

“Trebalo bi da vrlo dobro znate da predsjednik Vlade ne izdaje naređenja ko će biti uhapšen, niti koje će prevozno sredstvo biti korišćeno tom prilikom. To je posao Tužilaštva i drugih institucija i one ga rade po Ustavu i zakonu”, naveo je Marković, obraćajući se Daniloviću.

On je pitao Danilovića otkud mu informacija da je on naredeio hapšenje sveštenika u Nikšiću.

“To jednostavno nije tačno. Nije tačno da sam naredio, nije tačno da sam znao. Tek ujutru sam dobio informaciju koja mi je poslata uveče profesionalno, oko jedan sat polije ponoći”, kazao je Marković.

On je ocijenio da su nezakonita okupljanja 12. i 13. maja u više crnogorskih gradova mogla da imaju nesagledive poljedice po zdravlje građana i da je Ustavna obaveza Vlade da čuva nacionalne interese Crne Gore, a primarni interes u tom trenutku je bio zaštita zdravlja stanovništva.

“Da li zaista mislite da između vas, kao poslanika, nekog sveštenog lica, prodavačice ili vozača taksija smije I može biti razlika prilikom primjene medicinskih mjera, posebno onih koje su usmjerene na zaštitu javnog zdravlja”, pitao je Marković Danilovića.


On je pitao Danilovića otkud mu pravo da bilo koga stavlja iznad zakona, zarad prikupljanja političkih poena.

Marković je rekao da je i prije i nakon hapšenja sveštenika u Nikšiću razgovarao sa mitropolitom
crnogorsko-primorskim Amfilohijem.

“Toga i prethodnih dana više puta sam razgovarao sa Amfilohijem, brinuo i o onome šta će se desiti pod Ostrogom, govorio sa njim i zajedno ocjenjivali kakva manipulacija i zloupotreba može biti u Nikšiću i ukazivao na to i molio i imao razumijevanje mitropolita”, kazao je Marković.

On je poručio Daniloviću da se nada da ne misli da će institucije praviti razlike u primjeni zakona u odnosu na bilo kojeg počinioca prestupa.

“Svjedočili smo da su naši policajci bili izloženi fizičkim napadaima i da su mir i bezbjednost u našim gradovima bili ugroženi. Tom prilikom veći broj pripadnika Uprave policije je zadobio povrede, to je bio brutalan napad na službena lica u vršenju službene dužnosti”, kazao je Marković.

On je rekao da su pripadnici Uprave policije primijenili zakonska sredstva da očuvaju red i mir koji su bili ugroženi od nasilnih grupa i pojedinaca.