Politika

Marković: Možda su naše odluke loše, ali su naše, CRNOGORSKE!

Autor mondo.me

Svi pokušaji ugrožavanja mira i stabilnosti, a posebno nezavisnosti Crne Gore su uzaludni, poručio je danas premijer Duško Marković na Premijerskom satu.

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

On je istakao da će svaki pokušaj destabilizacije biti sankcionisan.

"Crna Gora na globalnoj sceni više nije sama i sama sebi prepuštena", kazao je premijer.

Marković je, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Dragutina Papovića, kazao da put Crne Gore neće biti put konfrontacija, već borbe za budućnost građana.

"U današnjoj Crnoj Gori ne smije biti pobijeđenih i pobjednika", kazao je premijer.

"Sa vidljivim i nevidljivim neprijateljima borimo se radom i napretkom", dodao je Marković i naglasio da je sistem taj koji kanališe odluke.

"Razvoj se osjeća u svakoj damaru, građani to osjećaju i podržavaju. Svi pokušaji da se uruše stabilnost i građanski sklad biće spriječeni, kazao je Marković u odgovoru na pitanje poslanika Papovića.

Premijer je istakao da je nesporno da se u Crnoj Gori neće kreirati odluke sa pogledom i strahom šta se o tome misli u susjednom dvorištu.

"Crna Gora je primer regionalnom zajedništa i solidarnosti. Naše odluke mogu biti loše, ali su naše i ničije druge. Ne sjekiram se u odnosu na glasove koje dolaze, o njima će suditi građani. Možda je naša Vlada loša i nije uspješna, ali će o tome kazati građane na izborim", rekao je Marković.

Krivokapić je pitao predsjednika Vlade o zamrznutom putu ka Evropskoj uniji i „potrošenom povjerenju kod evroatlantskih partnera koji primjećuju da crnogorska vlast više simulira nego što sprovodi reforme“.

“Šta planirate da preduzmete kako bi se zaustavili svima vidljivi i očigledni, međunarodno potvrđeni negativni trendovi u društvu koji zlonamjerno proizvode velike posledice po njegovu stabilnost, dalji napredak na putu ka EU, ukupan proces demokratrske konsolidacije i posledično prema svemu tome ekonomsko-socijalni status”, interesuje Krivokapića.

"U odlukama CG nema politike"

Komentarišući odluku Srbije da zabrani slijetanje aviona Montenegro Airlinesa, Marković je kazao da je to njihova odluka.

"Njihova odluka je obustave letove MA na srpske aerodrome. Poštujemo, samostalna nezavisna odluka Vlade Srbije, vidjećemo šta stoji iza toga, koliko će trajati. Mi se nismo ljutili kada je Srbija zatvorila granicu prema Crnoj Gori, prva, kada je zabranila izvoz medicnske opreme, pšenice, zbog toga što smo tumačili kao racionalne i cjelishodne odluke u interesu njenih građana. Nema ljutnje kada je u pitanju nacionalno zdravlje, nema agende, u Crnoj Gori nema politike", poručio je premijer.

Istakao je da su crnogorske granice otvorene "prema naših pravilima", za državljanje zemalja koje ispunjavaju epidemiološke uslove.

"Pratimo to na osnovu informacija koje daju zdravstvene vlasti Srbije, mi smo juče imali 40.900 aktivno zaraženih građana Srbije, to je 72 na 100.000 stanovnika. Mi pratimo po onome što saopštavaju zdravstvene vlasti Srbije, da se Srbija uspješno nosi sa epidemijom, mi se nadamo da će se to desiti brže nego što standardi govore, u tom trenutku Crna Gora će biti otvorena i za srpske državljane, oni su dobrodošli", kazao je Marković.

Državu smo utemeljili na različitosti

Kao društvo se izdižemo iznad podjela i vještačkih konflikata, poručio je premijer Marković u Parlamentu. Svaki slučaj biće procesuiran u skladu sa zakonom, kako i priliči demokratskim sistemima.

"Svaki put se iznova zapitamo kako je mogućen da i dan danas imamo izraženo neprihvatanje drugog i drugačijeg. Primjeri iz Berana i Kotora nasrtaji su na temelje države", rekao je Marković i dodao da mnogi posežu za širenjem dezinformacija i pokušavaju da naruše multinacionalni i multivjerski sklad u Crnoj Gori.

Državu smo utemeljili na suživotu i različitosti, istakao je premijer.

"Pozivam i sa ovog mjesta nadležne organe da posvećeno, ako treba dan i noć, rade na otkrivanju i procesuiranju pojedinaca koji pokušavaju da ugroze multinacionalni i multivjerski sklad u Crnoj Gori", kazao je Marković i istakao da to ne smijemo i nećemo dozvoliti.

Personifikacija demokratske i evropske Crne Gore, istakao je Marković, su naši rukovodioci i stručnjaci, naši službenici i naši radnici – svih vjera i nacija.

"Gledamo ih i slušamo jednako, ne bilježeći akcente i dijalekte. Tako i u dane oba Uskrsa, i u dane Bajrama", kazao je on.

Poslanik HGI Adrijan Vuksanović tražio je od premijera komentar na učestale incidente tokom kojih se, kako tvrdi, ispoljava šovinizam prema pripadnicima nacionalnih manjina u Crnoj Gori.

Institucionalno sazrijevanje

Proces reforme javne uprave dao je određene rezultate i urađeno je više nego prethodnih godina, kazao je Marković, odgovarajući na pitanje posanice Danijele Pavićević, u ume kluba SNP-Demos.

"Na rezultate ukazuje stanje u našim instutucuijama, ali i izvještaji Evropske komisije u kojima se konstatuje napredak", istakao je premijer.

Kazao je da je Vlada Crne Gore najotvorenija u regionu, te da je smanjen broj žalbi.

"U aktuelnoj epidemiološkoj krizi, sve institucije pokazale su visok stepen sposobnosti. Crna Gora svakog dana sazrijeva u institucionalnom smislu, a rezultati su svuda oko nas", istakao je premijer.

On se osvrnuo i na eletronske usluge javne uprave.

Pavićević je pitatala premijera šta je Vlada konkretno uradila na planu sprovođenja reforme javne uprave koja podrazumijeva racionalizaciju zaposlenih u lokalnim samoupravama i državnoj upravi.

Tražila je i da joj se dostave primanja za svakog izvršnog direktora, člana i predsjednika borda direktora svih firme koje su u većinskom vlasništvu države i isti podaci za sve nezavisne regulatore.