Politika

Đukanović i Kurti: Uspjeh pregovora sa Beogradom prelomna tačka za region

Autor mondo.me

Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović razgovarao je danas s Aljbinom Kurtijem i izrazio nadu da će se ubrzo steći uslovi na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zahvalio Kurtiju na inicijativi za razgovor.

Kurti je, kako se navodi, ukazao na značaj komunikacije u važnom trenutku za obje zemlje, naročito dinamike ekonomije nakon krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

Obostrano je, dodaju iz Đukanovićevog kabineta , ocijenjeno da je u ovom trenutku važno da se pored zdravlja ljudi i očuvanja ekonomije, očuva i demokratski kurs  kao osnova razvoja svakog društva koje ima evropske ciljeve, posebno izgradnja institucija, vladavina prava, ljudska prava i mediske slobode.

Đukanović je istakao da Crna Gora pažljivo prati sve što se dešava na Kosovu i regionu u cjelini, i izrazio nadu da će se ubrzo stvoriti uslovi za nastavak i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine.

"Želimo dobro svojim narodima i državama, ali to dobro ne može doći ako ne mislimo dobro i susjedima", naglasio je on.

Đukanović je, kako se dodaje, pozdravio odluku Vlade Kosova o ukidanju taksi kao ohrabrujući korak ka obnovi povjerenja i iskazao nadu u skoro nalaženje kvalitetnog i dugoročno održivog rješenja koje će biti prilog regionalnoj stabilnosti i prosperitetu ka zajedničkom cilju – integraciji u EU.

"Premijer Kurti je potvrdio posvećenost principijelnom i dobro pripremljenom nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ističući da problemi postoje, ali da se radom i saradnjom u budućnosti može ići naprijed. Zajednički je ocijenjeno da je dijalog zasnovan na vrednostima multietničničke demokratije ključan i da bi njegov uspjeh bio prelomna tačka za povratak povjerenja i stabilnost regiona", zaključuje se u saopštenju Đukanovićevog kabineta.