Politika

"Mogu svadbe i krštenja, otvaramo vrtiće, uskoro i granice"

Autor mondo.me

Premijer Crne Gore najavio popuštanje mjera nakon što je Crna Gora postala prva zemlja u Evropi u kojoj nema koronavirusa.

Izvor: Vlada Crne Gore

"Nakon 68 dana od prvog slučaja u Crnoj Gori i zvanično nema više oboljelih osoba. Tako smo postali prva 'korona fri' zemlja u Evropi", rekao je Marković i čestitao svima koji su doprinijeli u borbi protiv virusa.

"Više od 5000 pojedinaca i kompanija dalo je donacije, od tog novca ćemo graditi klinike", rekao je premijer i dodao da je NKT sačuvao svaki euro.

"Naše institucije nisu čekale nagrade, država i građani imaju na koga da se oslone. Ovo je rezultat kojim možemo da se ponosimo, ali i rezultat koji obavezuje. NKT je zasijedao svaki dan, uspjeli smo bez vanrednog stanja i policijskog časa da budemo prva zemlja koja je pobijedila virus", rekao je Marković i podsjetio da naša zemlja nije zatvarala granice za svoje građane.

"Naš pristup je bio ispravan i vizionarski. Nismo se otimali za respiratore, obezbijedili smo opremu i zaštitili sve koji su bili u opasnosti", kazao je premijer.

On je rekao da je ekonomija države sačuvana i da je u planu treći paket pomoći.

"Od danas NKT ima zadatak da pronađe najbolja rješenja za oporavak ekonomije. Već od sledeće sedmnice otvorićemo vrtiće i igraonice. Biće dozvoljene svadbe, krštenja i veselja. U prvim danima juna otvorićemo i granice", saopštio je premijer.

VANREDNO STANJE

Na pitanje o vanrednom stanju, premijer je kazao da je takvih predloga bilo, ali da je ovo bitka koja se dobija sa građanima, a ne ograničavanjem njihovih sloboda.

"Imali smo građane sa nama i to je formula uspjeha. Vanredno stanje ne bi predložio ni u nekim novim okolnostima, a građani su pokazali da su odgovorni kada je u pitanju nacionalni interes", poručio je premijer.

JAVNA OKUPLJANJA

Govoreći o javnim okupljanjima, premijer je rekao da ako ne budemo imali iznađenja uskoro možemo očekivati kraj epidemije, ali da to ne znači da je smo pri kraju posla.

"U okruženju imamo blizu sedam hiljada zaraženih, opasnost je još tu, moramo da spriječimo unos virusa. Mjere koje će se uskoro predložiti trebalo bi od 1. juna da stupe na snagu. Biće dozvoljena javna okupljanja u jednom broju, uz poštovanje pravila socijalne distance. Vjerska okupljanja su slobodna, a da li će i kada biti litija, to ćemo vidjeti", rekao je premijer Marković.

Na pitanje da li postoji razlika između okupljanja vjerskih i onih koja su se desila 21. maja, premijer je rekao da razlike nema.

"U više opština su se desila vjerska okupljana suprotno dogovoru sa vjerskim zajednicama. Za Dan nezavisnosti smo imali manja okupljanja i sa mnogo manje rizika", rekao je Marković.

NEMA TESTIRANJA NA GRANICAMA

"Crna Gora želi da se otvori prema onim zemljama koje imaju sličan status kao mi, to je pitanje povjerenja. To znači da će naši građani ići na sigurne destinacije i da će turusti iz tih zemalja posjetiti Crnu Goru.NEĆEMO TRAŽITI TESTIRANJA", rekao je premijer i dodao da će svi dobiti detaljna upustva.

"Pravila i upustva će sačekati turiste na granicama. A glavni kriterijum za zemlje prema kojima ćemo otvoriti granice je 25 ili manje oboljelih na 100.000 stanovnika u toj zemlji. Od 1. juna otvorićemo granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom", kazao je premijer.

NASTAVAK PREGOVORA SA MPC

"Zdravlje je najpreče, pa smo prekinuli sve druge prioritete. Dobio sam pismo od Mitropolije, čuo sam se sa mitropolitom , kada se stvori povoljan ambijent nastavićemo dijalog", rekao je Marković i dodao da litije nisu razlog da Vlada mijenja svoju politiku ali da će učiniti sve da se dijalog što prije nastavi.