Politika

"Oni koji su vodili pokret protiv nezavisnosti danas nasrću na suverenitet"

Autor mondo.me

Premijer Duško Marković poručio je da isti oni koji su koji su predvodili pokret protiv nezavisnisnosti, predvode brutalno nasrtaje na crnogorski suverenitet

Izvor: Vlada Crne Gore

Premijer sa svečanosti na Cetinju, povodom 14 godina nezavisnosti Crne Gore, poručuje da su svi građani jednaki u pravima i obavezama, svi nesporazumi rješavaće se na miran i demokratski način.

''14 je godina otkad je CG vratila ime i mjesto među državama današnjeg svijeta. Kada smo na referendumu donijeli odluku da sami upravljamo svojom budućnošću vjerovali smo da je to zajednička odluka svih nas koji smo donijeli odluku ali i onih koji su bili protiv toga. Uprkos nezapamćenoj kampanji protiv nezavisnosti, demokratski ishod je bio nesporan. Vjerovali smo da je tog 21. maja stavljena tačka na političke podjele, zato smo CG tada definisali kao državu svih građana koji u njoj žive. Vjerovali smo da će u novoj realnosti savremene, evropske CG svi pronaći najbolji interes za sebe i svoje porodice. Da ćemo zajedničkim snagama ubrzati napredak. Da će negiranje crnogorskog identiteta ostati na tamnim stranicama istorije'', kazao je Marković.

''Danas, 14. godina kasnije moramo pogledati istini u oči. Podjele nisu nestale. Danas u CG isti koji su predvodili pokret protiv nezavisnisnosti, predvode brutalno nasrtaje na crnogorski suverenitet. Kažu da je za njih CG mala, da na Cetinuju žive nedostojni nasljednici svojih predaka. Kada bi se oni pitali Crna Gora bi pripadala drugima a ne svojim građanima'' kazao je Marković.

''Navode da otimamo crkve, podmeću njihovi političari, izmišljaju njihovi mediji. Jedina istina je sve vjerske zajednice imaće isti status u pravnom poretku. Svi građani su jednaki u pravima i obavezama, svi nesporazumi rješavaće se na miran i demokratski način'', kazao je premijer.

''Uprkos svemu osta smo ciljeva postigli u posljednjih deceniju i po. Vrijeme je potvrdilo da smo strateški put odabrali mudro i nema dilieme da ćemo tim putem nastaviti'', poručio je Marković.

''Obraćam se sada vama koji ste 21. maja ispisali jednu od najsvjetlijih stranica u našoj istorijji, vama koji ste rekli da zemlji koju volimo.Vama koji od jutra do mraka obrađujete imanja, vama koji nas liječite, učite našu djecu. Penzionerima koji su radni vijek ugradili u ovo što imamo, svima vama koji ste sanjali i dosanjali san o Crnoj Gori ali i svima vama koji CG gledate drugačije. Da solidarnost odgovornost i zajedništvo obilježe odrastanje naše djece koja će nam jednog dana reći hvala što ste očuvali naše pravo da samo odlučujemo o našoj budućnosti. Neka vam je srećan Dan nezavisnosti - da je vječna Crna Gora'', zaključio je Marković.

Možda ce vas zanimati