Politika

Darmanović: Nećemo dozvoliti Srbiji da se miješa u naše unutrašnje stvari

Autor mondo.me Izvor MINA

Crna Gora neće dozvoliti da se Srbija, pod plaštom navodne ugroženosti interesa Srba u Crnoj Gori, miješa u naše unutrašnje stvari, poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

On je kazao da u Crnoj Gori nije i nikada neće biti ugroženi narodi, pa, naravno, ni srpski.

"Svaka druga tvrdnja neutemeljena je i štetna za sve, osim za predizborne kalkulacije u našoj i susjednoj državi“", rekao je Daramanović u intervjuu Pobjedi.

On je, komentarišući izjave srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, kazao da Crna Gora neće dozvoljavati da se Srbija, pod plaštom navodne ugroženosti interesa Srba u Crnoj Gori, miješa u unutrašnje stvari države.

"Vrlo je neodgovorno kad se primjene epidemioloških mjera, kojima se čuvaju životi i zdravlje naših građana, koriste kao jeftina, ali nimalo naivna platforma za raspaljivanje političkih strasti i stvaranje atmosfere napetosti", rekao je Darmanović.

On smatra da to ne može biti obrazac dobronamjerne politike ni u svojoj, a kamoli u drugoj, susjednoj zemlji za koju još tvrdite da je „prijateljska i bratska“.

"Pa sve to još začinite ni manje ni više nego tezom o bratoubilačkom građanskom ratu koji samo što nije počeo! To nije način na koji govore prijatelji i navodno partneri na evropskom putu, a još manje stil i vokabular ministara i visokih diplomata", ocijenio je Darmanović.



Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori mogu biti „ugroženi“ samo oni koji ne poštuju njen Ustav i zakone, njen građanski i multietnički karakter, njen demokratski izbor, samo oni koji svojim fanatizmom ugrožavaju prava i slobode drugih.

On je podsjetio da se ne dešava prvi put da odluke koje Crna Gora donosi, u skladu sa svojim nacionalnim interesima, budu predmet neodmjerenih komentara sa najviših političkih adresa u Srbiji.

"To je retorika koja je nama u Crnoj Gori dobro poznata, koja se konstantno ponavlja i koja je posljedica srpskog nacionalizma duboko ukorijenjenog u njihovom političkom diskursu", rekao je Darmanović.

On je naveo da je u Srbiji počela predizborna utakmica, pa nije nerealno očekivati dodatno zaoštravanje veoma negativnog narativa koji se, prema Crnoj Gori, već obilato koristi.

"Crna Gora je i do sad, uvijek srazmjerno i u skladu sa dobrom diplomatskom praksom, preduzimala diplomatske korake, a eventualno zaoštravanje odnosa će zavisiti samo i isključivo od ponašanja naših susjeda. Ipak se nadam da do toga neće doći", kazao je Darmanović.