Politika

"Dosta tog cirkusa SPC, obnovili smo državu, obnovićemo i crkvu"

Autor mondo.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obratio se povodom dvije godine od stupanja na dužnost, saopštivši da je Crna Gora ostvarila rezultate za poštovanje u borbi sa pandemijom koronavirusa.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Konferencija se održava u Rezidenciji na Cetinju. 

“Dvije je godine otkako sam preuzeo dužnost predsjednika Crne Gore istovremeno proslavićemo i Dan nezavisnosti,” naveo je on.

Jednim i drugim povodom bilo je poziva za intervjue, odlučio sam da na ovaj način svima izađem u susret.

Prve rečenice posvećujem suočavanju sa pandemijom Kovid 19.

Crna Gora se uspješno izborila, a ta je faza neuporedivo najteža jer mo se borili za živote.

“Vjerujem da se možemo saglasiti da je naša država ostvarila rezultate za poštovanje, 324 ukupno oboljelih što je nešto 0, 005% populacije. To je bilans koji daje realan razlog za zadovoljstvo učinjenim. Zadovoljan sam ali ne vjeruje da ću se istrčati ako kažem da je crnogorsko društvo pokazalo prevashodno zavidan nivo društvene odgovornosti. Pokazan je veoma visok nivo organizovanosti, odgovornosti, kompetentnosti zdravstvenog sistema, pa tako danas bijedno zvuči ono što smo nekad mogli čuti od pojedinaca u Parlamentu kako je crnogorsko zdravstvo na posljednjem mjestu,” istakao je Đukanović.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

On je rekao da je dostizanje evropskog kvaliteta života naš najvaniji državnički cilj. “Procjene govore da smo na kraju 2019. dostigli 49 podsto evropskog standarda. Poslednjih godina smo ostvarili dobar rast od 4 do 4,5 odsto. Investicija ne bilo da držva nije ponudila dobar ambijent za plasman kapitala. Sada treba dokazati da to nije slučajni uzlet ekonomije. Bez dileme mi to možemo, ako smo ovakav napredak dostigli uprkos pandemijskim šokovima već i tokom 10 godina recesija. Uostalom zar o tome ne svjedoča projekti poput podmorskog kabla, autoputa, a tek počinjemo da valorizujemo ostale projekte”, rekao je Đukanović.

Dodao je da će Crna Gora završetom autoputa dobiti pune efekte tog razvojnog i bezbjednosnog projekta .

“Izvjesno očekuje nas i gradnja jadransko jonske ceste i jadranskog gasovoda i nekoliko prokjekata proizvodnje struje. Imamo odličnu bazu za razvoj industrije aluminijuma i drveta da o razvjou turizma i ne govorimo”, smatra predsjednik Crne Gore.

Podsjetio je da su prognoze međunarodne organizacije o dubini poniranja globalne ekonmije zatrašujuće, a za države oslonjene na turizam i gore.

“Pokazali smo da možemo bolje od zloslutnih prognoza. Nijedan dan ne smije biti izgubljen i gubitke ekonomije svešćemo na podnošljivu mjeru.. Može li CG sama i nezavisna je li CG u EU ili Evroazijskom bratstvu. Sve ove dileme imaju nedostatak. Naša sigurnost je bolja nakon što smo preuzeli uzde nad našom budućnošću”, rekao je Đukanović.

On je dodao da je budućnost Crne Gore zasnovana na viziji evropskog puta i odlučnosti da se sprovedu reforme ali i odlučnosti EU.