Politika

Đukanović vidio moćnu helikoptersku EKSKADRILU VOJSKE CRNE GORE

Autor mondo.me

Predsjedniku Crne Gore na heliodromu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), predstavljeni medicinski kapaciteti helikopterske eskadrile Vojske Crne Gore.

Izvor: Vlada Crne Gore

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, riječ je o intezivnoj jedinici sa kojom su, po najsavremenijim standardima, opremljni helikoperi VCG i stavljeni na raspolaganje građanima, odnosno potrebama KCCG.

Đukanović je kazao da je to odličan primjer veoma kvalitetne saradnje Ministarstva odbrane i VCG sa zdravstvenim sistemom, odnosno KCCG kao krovnom institucijom.

„Obradovan sam što smo i na ovaj način potvrdili da je Crna Gora zemlja permanentno rastućih kapaciteta, koji su usredsređeni na pružanje sigurnosti građanima“, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, to je prilika da se, uz poštovanje za ono što je uradio KCCG, još jednom potencira ogromna uloga koju je VCG odigrala i u aktuelnoj kriznoj situaciji. Đukanović je podsjetio da je oko 200 ljudi stalno angažovano u obezbjeđenju zdravstvenih objekata i karantina.

„Danas možemo da svjedočimo da je zaista Vojska bila i dalje jeste važan faktor ovako dobrih rezultata koje je država Crna Gora do sada ostvarila“, istakao je on.

Izvor: Vlada Crne Gore



Ministar odbrane Predrag Bošković se, kako je saopšteno, zahvalio na prilici da se javnosti predstavi ono što Ministarstvio, odnosno Generalštab VCG radi, a što je značajna investicija za Vojsku, ali i kompletan zdravstveni sistem Crne Gore.

On je kazao da je medicinska oprema za helikoptersku jedinici koštala ukupno 290 hiljada eura.

„Sada imamo najbolji mogući servis za unesrećene kada je region u pitanju. Posebno smo ponosni na to što smo ovu aktivnost realizovali u kratkom roku, i moram reći da je to pravi primjer veoma kvalitetne saradnje dvije institucije u Crnoj Gori“, istakao je Bošković.

On je dodao da je VCG u prethodnom periodu s punim pravom stekla epitet institucije kojoj se možda i najviše vjeruje u Crnoj Gori, što su, kako je naveo, i istraživanja pokazivala.

Bošković je kazao da su u Ministarstvu i „neizmjerno zahvalni predsjedniku Crne Gore i Vladi, na čelu sa premijerom“.

„Za razumijevanje što smo u prethodnom periodu investirali značajna sredstva u podizanje, modernizaciju i opremanje VCG, kako bi mogla da odgovori i ovoj trećoj misiji, koja je danas najvažnija, kada se susrijećemo sa jednom ovakvom krizom“, precizirao je Bošković.



Direktor KCCG Jevto Eraković kazao je da nova oprema, koju je pribavila VCG, zdravstveni sistem čini mnogo jačim, uspješnijim i efikasnijim.

"Radi se o intenzivnoj jedinici u okviru helikoptera Bell VCG i koja omogućava našoj interventnoj ekipi, našim anestezilozima i anestetičarima da u svakom trenutku i na svakom mjestu u Crnoj Gori pruže adekvatnu profesionalnu i najbolju moguću zaštitu i tretman svih građana“, naveo je Eraković.

On je, u ime svih zdravstvenih radnika, zahvalio na doprinosu Ministarstvu odbrane i Vojsci.

„Eraković je, kao i predsjednik Crne Gore, istakao da nije vrijeme za opuštanje, jer borba sa koronavirusom nije završena“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Đukanović najavio i novi razvojni projekat u koji će se krenuti čim se za to stvore uslovi.

„Riječ je o izgradnji Klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju u krugu KCCG, za šta je završen glavni projekat i gotovo zaokružena finansijska konstrukcija“, dodaje se u saopštenju.