Politika

"Moramo pojačati proizvodnju, a toga nema bez investicija"

Autor mondo.me Izvor MINA

Vlada bi odmah trebalo da pripremi treći, mnogo ofanzivniji i čisto ekonomski paket mjera za ublažavanje posljedica od koronavirusa, koji će maksimalno brzo ekonomiji dati dinamiku kakvu je imala iz pretkriznog perioda, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

Izvor: Tanjug

„Vjerujem da će se tokom narednog mjeseca donijeti odluke koje će biti od presudnog značaja za eklonomski i društveni razvoj Crne Gore u narednoj deceniji. Sada je tenutak kada se moramao udubiti da prepoznamo sve ono što su najvažniji prioriteti našeg budućeg razvoja i da tome podesimo sve mjere ekonomske i razvojne politike“, rekao je Đukanović.

On je, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, kazao da tu prije svega misli na podsticaj investicijma.

„Ne može se vratiti kvalitet crnogorske ekonomije kroz pojačanu tražnju. Moramo pije svega pojačati ponudu, odnosno proizvodnju, a toga nema bez rasta investicija“, smatra Đukanović.

Prema njegovim riječima, potrebno je nastaviti stimulisati investitore i pokušati da se malo boljom disperzijom država oslobodi od zavisnosti od turizma i usluga.

„Upravo u energetici i proizviodnji hrane i industrije leže ozbiljne rezerve koje treba da iskoristimo“, tvrdi Đukanović.



On je kazao da vjeruje da je Vlada, dosadašnjim ekonomskim mjerama koje su bile okrenute prema onima koje je kriza najdrastičnije pogodila, uspjela da sačuva radna mjesta i socijalnu stabilnost.

„Optimista sam i vjerujem da će i ovo iskustvo, kao i ono iz recesija 1990-tih godina, 2001. kao i 2009. godine, pokazati da je svijet u stanju da brže izađe iz onoga što su negativne posljedice ovakvih kriza. Nemam dilemu da ćemo izaći iz krize, samo se postavlja pitanje kojom dinamikom“, poručio je Đukanović.

On je zaključio da se sada, kada su se na kvalitetan način stvorile pretpostavke za funkcionalnost zdravstvenog sistema, moraju pripremati paketi podrške ekonomske politike.

„Oni će obezbijediti da dan poslije možemo da vratimo našu ekonomiju u punu funkciju“, zaključio je Đukanović.