Politika

"Krivično gonjenje neposlušnih utemeljeno u Ustavu i zakonima Crne Gore"

Autor modno.me

Ministarstvo pravde Crne Gore objavilo je odgovor onima koji smatraju da krivično gonjenje ljudi, koji krše mjere uvedene zarad sprečavanja širenja epidemije korona virusa, nije u skladu sa Ustavom.

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

U saopštenju Ministarstva pravde Crne Gore ističe se da "nadležni državni organi apsolutno imaju, ne samo ustavno i zakonsko pravo i mogućnost, već i obavezu otkrivanja i krivičnog gonjenja pojedinaca koji nepoštovanjem naredbi Ministarstva zdravlja prijete da ugroze živote i zdravlje velikog broja građana".

"Ogromna većina crnogorskih građana u potpunosti poštuje sve naredbe i preporuke zdravstvenih institucija i Nacionalnog koordinacionog tijela, odričući se mnogo čega da bi zaštitili zdravlje i živote svojih porodica, prijatelja, komšija i svih građana Crne Gore. Upravo zahvaljujući odgovornosti i humanosti velike većina građana, zdravstveni sistem Crne Gore, za razliku od zdravstvenih sistema mnogo bogatijih i razvijenijih država, uspjeva da pruži maksimalnu njegu svim, a posebno najtežim pacijentima", piše u saopštenju Ministarstva pravde Crne Gore.

Dodaje se da postoji i "mali broj onih koji ne poštuju zdravstvene mjere" i da su zbog toga "nadležni državni organi prinuđeni da pokreću krivične postupke protiv prekršilaca, što je u skladu sa Ustavom i važećim zakonima Crne Gore".

Ministarstvo pravde je citiralo i Ustav i pojedine zakone Crne Gore.

"Ustavom Crne Gore utvrđeno je, između ostalog, da se sloboda kretanja i sloboda okupljanja mogu ograničiti u slučaju opasnosti od širenja zaraznih bolesti. Nadalje, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da Ministarstvo zdravlja može da naredi mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, i to: zabranu, odnosno ograničenje, kretanja stanovništva u području zahvaćenom određenom zaraznom bolešću, odnosno epidemijom te zarazne bolesti, zabranu okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima i druge mjere koje su zakonom propisane".

Citiran je i dio Krivičnog zakonika Crne Gore:

"Nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, što podrazumijeva i naredbe Ministarstva zdravlja, predstavlja krivično djelo za koje je propisana novčana kazna ili zatvor do jedne godine. U zavisnosti od težine nastalih posledica, u slučaju kada usljed izvršenja ovog krivičnog djela nastupi teška tjelesna povreda ili teško narušavanje zdravlja, odnosno smrt jednog ili više lica, propisana kazna kreće se i do osam, odnosno 12 godina zatvora".

Ministarstvo pravde Crne Gore navodi da iz svega navedenog proističe da nadležni organi izvršne vlasti "imaju jasnu obavezu da bez zadrške nastave da sprovode svoje ustavne i zakonske obaveze".

Tagovi