Politika

"EU će uvijek biti uz Crnu Goru"

Autor mondo.me

Evropska unija (EU) će biti uz Crnu Goru u dobrim vremenima, ali i kada se suočava sa nedaćama, poručili su ambasadori država članica Unije akreditovani u Podgorici i šef Delegacije EU, Aivo Orav.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

“Svi smo zajedno u ovome i moramo paziti jedni na druge. U tome jeste suština Evrope”, kaže se u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Evropa se, kako navode, suočava sa neviđenom, vanrednom situacijom u javnom zdravstvu.

“Ali čak i u ovim teškim vremenima, EU je tu za naše partnere iz Zapadnog Balkana - kako sada usred krize izazvane koronavirusom, tako i poslije toga”, poručili su oni.

U izjavi se podsjeća da je u četvrtak potpisan sporazum između EU, UNDP-a i crnogorske Vlade Crne Gore kao odgovor na potrebu Crne Gore za neposrednom podrškom u rješavanju pandemije Covid-19.

Sporazumom je predviđeno tri miliona EUR iz sredstava EU, za ublažavanje hitnih potreba crnogorskog zdravstvenog sistema, nabavkom medicinskih uređaja i ljekarske opreme.

To uključuje 50 hiljada hirurških i 35 hiljada maski za ličnu upotrebu, 80 hiljada rukavica, 100 medicinskih respiratora, deset digitalnih rendgenskih mašina i 50 hiljada drugih predmeta zaštitne opreme, kao što su laboratorijski setovi, naočare, medicinski ogrtači i zaštitna odijela.

Navodi se da je Crna Gora, zajedno sa ostalim partnerima iz Zapadnog Balkana, uključena u inicijative EU za borbu protiv pandemije Covid-19, poput zajedničkih programa nabavke zaštitne lične opreme i opreme za intenzivnu njegu.

“Kao i projekta Evropskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti, koji se odnosi na jačanje kapaciteta za istraživanje i kontrolu zaraznih bolesti, spremnosti javnog zdravstva da djeluje u vanrednim situacijama i mikrobioloških laboratorijskih sistema”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Ističe se da je ta neposredna podrška nastavak pomoći koju je EU već pružila zdravstvenom sektoru u Crnoj Gori, u iznosu od ukupno četiri miliona eura.

Planirano je da se daljnja pomoć od 8,4 miliona eura za zdravstveni sistem distribuira od 2021. godine.

“Sva ova podrška koju je EU pružila, zajednički je doprinos svih država članica EU i izraz solidarnosti evropskih građana", navode ambasadori i Orav.

Podsjeća se da je tokom posljednjih sedmica, veliki broj građana Crne Gore i EU bio je u mogućnosti da se vrati svojim matičnim zemljama, zahvaljujući neviđenim naporima i bliskoj saradnji između država članica EU, crnogorske vlasti i Delegacije EU.

Ambasadori država članica EU akreditovanih u Crnoj Gori i Orav poručuju da se podrška tu ne zaustavlja.

“Kako bismo doprinijeli ublažavanju posljedica koje koronavirus ostavlja na društvene i ekonomske tokove, EU će kratkoročno i srednjeročno pomoći oporavku naših partnera iz Zapadnog Balkana”, kaže se u izjavi.

To se odnosi na podršku privatnom sektoru, povećanje socijalne zaštite, sa posebnim fokusom na ranjive grupe, i jačanje javnog zdravstvenog sektora. “U ove svrhe, za Crnu Goru će biti izdvojeno 50 miliona eura”.

Podsjeća se da EU blisko sarađuje sa relevantnim finansijskim institucijama na pružanju koordinisanog odgovora za podršku realnoj ekonomiji, uključujući mala i srednja preduzeća, i za podršku likvidnosti bankarskog sektora.

“Unija sarađuje sa relevantnim regionalnim tijelima na rješavanju pitanja koja utiču na snadbijevanje i olakšavanje kretanja robe, tako što podržava Zapadni Balkan u širenju zelenih traka u region”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je drugi važan znak posvećenosti EU Zapadnom Balkanu i da ispunjava obećanja, je odluka o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Donoseći ovu važnu odluku usred krize, EU je pokazala sposobnost donošenja geopolitičkih odluka čak i u tako teškim vremenima, i da usmjerava svoj pogled ka budućnosti: zajedničkoj budućnosti izgrađenoj na zajedničkim vrijednostima”, kaže se u zajedničkoj izjavi.