Politika

"Država čini sve da opremi zdravstveni sistem, neću tolerisati privilegije"

Autor mondo.me

Država čini sve kako bi opremila zdravstveni sistem opremom za slučaj veće epidemije, poručio je premijer Duško Marković i naveo da je ponosan na sve posvećene profesionalce, a posebno na zdravstveni sistem koji čini sve kako bi sačuvao živote i zdravlje građana.

Izvor: Vlada Crne Gore

On je to kazao u odgovoru na pismo predsjednice Sindikata doktora medicine Milene Popović Samardžić u kojem je navela da se zdravstveni radnici suočavaju sa brojnim problemima u borbi protiv koronavirusa.

Marković je naveo da je pažljivo pročitao pismo i da u potpunosti razumije njenu brigu za crnogorske ljekare, jer tu brigu danas dijeli cijela nacija i sve državne institucije.

"Iskreno, bio sam zatečen činjenicom da se ono već našlo u medijima dok sam ga ja kao tek pristiglo, čitao. Priznaćete da se tada može tumačiti šta bi mogao biti stvarni cilj Vašeg obraćanja", kaže Marković.

On je naglasio da država čini sve kako bi zdravstveni sistem bio opremljen neophodnom opremom u slučaju veće epidemije.

Možda ce vas zanimati

"Svjedočim dvadesetčetvorosatnom naporu odgovornih i posvećenih profesionalaca u okviru Nacionalnog koordinacionog tijela i više operativnih štabova pa iza zdravstvo, kako bi bili spremni za najteže trenutke - koje želimo izbjeći", rekao je Marković.

On je istakao da je ponosan na sve njih, a posebno na zdravstveni sistem koji u otežanim uslovima daje sve od sebe kako bi sačuvali živote naših ljudi.

"Složićemo se da je pandemija koronavirusa zatekla mnoge države, pa i mnogo snažnije i spremnije zdravstvene sisteme od našeg. Nažalost neki i gube bitku sa ovom opakom epidemijom. Zbog toga su gotovo sve zemlje zabranile izvoz medicinske i zaštitne opreme", kazao je Marković.

Crna Gora je, kaže on, uspjela da naruči i plati značajne količine zaštitne opreme, a očekuje i donatorske isporuke već ove nedjelje.

"Sistem nije savršen, postoje slabosti pa i nedostaci, ali sam ponosan na reakciju i sposobnost svih - da u ovom teškom trenutku ne govorimo o slabostima već o tome kako da zajednički odgovorimo najvećoj prijetnji po ljudske živote od Drugog svjetskog rata", kazao je premijer.

Prema njegovim riječima, u svakoj sličnoj situaciji javlja se veliki broj heroja društva ali i onih koji nikada nijesu zadovoljni i tapkaju u mjestu na tako potrebnoj stazi zajedništvai sloge.

"Svakako, vaše sugestije ali i sugestije drugih vaših kolega koje se tiču suprotstavljanja epidemiji koronavirusa već su na stolu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti", kazao je Marković.

On je rekao da, u odnosu na prigovor na neetičko ponašanje i nesolidarnost onih koji su povezani sa funkcionerima izvršne vlasti, ne samo da ga razumije već da svako dobronamjerno ukazivanje u tom kontekstu smatra dobrodošlim.

"A to znači da neću tolerisati privilegije, niti pristup i lični odnos koji ne priliči situaciji i izazovu u kojem se nalazimo", poručio je Marković.

Sindikat doktora medicine Crne Gore u pismu Markoviću, naveo je da dok zdravstveni radnici posao obavljaju sa tekstilnim maskama u nedostatku drugih, a čija upotreba je okarakterisana kao nepodobna i neefikasna od SZO, djeca ministra zdravlja Kenana Hrapovića najbolje maske koriste za fotografisanje i zabavu.

Marković je kazao da Vlada sa zdravstvenim menadžmentima danonoćno radi kako bi unaprijedili položaj zdravstvenih radnika. "Znam da to nije optimalno, ali smo krenuli".

"Ovo vrijeme pokazuje da novac koji izdvajamo za zdravstvo mora biti bolje preraspodijeljen radi većih zarada i ulaganja u opremu za pouzdan i kvalitetanrad svakoga od vas", kazao je Marković.

On je ponovio da je ovo trenutak pregnuća i odricanja institucija i svih u njima kako bi sačuvali živote građana.

"Za kritike i odgovornost imaćemo dosta vremena i prilika kada odgovorimo ovom najvećem nacionalnom izazovu", poručio je Marković.