Politika

Ovo su mjere Vlade za sanaciju posljedica epidemije koronavirusom!

Autor mondo.me

U toku je konferencija za medije na kojoj premijer Duško Marković i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić saopštavaju koji je set ekonomskih mjera utvrdila Vlada Crne Gore u cilju sanacije posljedica nastalih zbog pojave koronavirusom.

Izvor: Vlada Crne Gore

Odlaganje otplate kredita kod banaka, mikrokreditnih institucija u trajanju od 90 dana, odlaganje plaćanja poreza i obezbjeđivanje jednokratne pomoći penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja u iznosu od po 50 eura, neke su od mjera koje je Vlada Crne Gore donijela na danas održanoj sjednici u cilju sanacije posljedica epidemije koronavirusom, saopštio je premijer Marković.

Za realizaciju ovih mjera opredijeljeno milion eura. 

Među mjerama koje je predstavio Marković su i odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u vlasništvu države na 90 dana. Takođe, biće obustavljena isplata varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad u komisijama, upravnim odborima. Preporučeno je lokalnim upravama da urade isto.


Takođe, odlučeno je da se kreiraju nove kreditne linije IRF namijenjene poboljšanju likvidnosti preduzetnika do maksimalnog iznosa po korisniku 3 miliona eura.

Marković je saopštio da će članovi Vlade uplatiti po pola plate jednokratno na račun Nacionalnog koordinacvionog tijela za zarazne bolesti. 

Predviđeno je ograničavanje i kontrola budžetske potrošnje uz zabranu pokretanja svih javnih nabavki, osim onih koje su neophodne za funkcionisanju zdravstvenog sistema kao i avansno plaćanje pružaocima usluga i izvođačima radova na započetim kapitalnim projektima uz obezbjeđenje bankarske garancije u visini avansa.

"Započeti kapitalni projekti neće biti zaustavljeni", potvrdio je Marković.

Premijer je dodao da se sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede, odnose i na privredna društva koji su osnivači crnogorskih medija.

"Uputili smo preporuku Agenciji za elektronske medije, odnosno Ministarstvu kulture da pronađu način i na period od 90 dana elektronske medije oslobode plaćanja naknade, a štampanim medijima omoguće konkursna sredstva koja će tematski biti usmjerena na društveno djelovanje", naveo je Marković.

Na kraju prvog obraćanja premijer je poručio da "ne mogu ovu bitku dobiti samo zdravstveni radnici".

"Oni su najugroženiji. Posebno im zahvaljujem na pregnuću i patriotizmu, kao i ostalim službama. Pridržavajmo se naredbi i mjera", poručio je premijer Duško Marković i naglasio da će se kažnjavati oni koji ih se ne pridržavaju.


Premijer je odgovarajući na pitanja novinara rekao da se o uvođenju vanrednog stanja u državi trenutno ne razmišlja.

"Aktuelizovali smo mjere koje je Savjet za odbranu odobrio. Jutros sam izdao nalog Upravi policije da njihove Posebne jedinice budu uključene u redovne aktivnosti", prokomentarisao je Marković.



Guverner CBCG Radoje Žugić saopštio je da se moratorijum odnosi na kamate, provizije i sve naknade.

"Komercijalne banke su visoko likvidne i kapitalizovane, tekuća likvidnost je milijardu eura. Imamo i 50 miliona kredita iz međunarodnih izvora, obaveznu rezervu banaka i puni kapital CBCG. Zato građani ne treba da brinu za svoje depozite. Oni su sigurni. Banke su likvidne i imamo dodatne izvore finansiranja" rekao je Žugić.

Izvršni dirketor IRF-a Zoran Vukčević rekao je da će mali preduzetnici koji su zatvoreni imati pomoć kroz kreditne linije koje će biti usmjerene na održavanju ekonomske stabilnosti.

"Kreditna linija za likvidnost je usmjerena da preduzeća prebrode prvi udar sa kojima se suočavaju. Novac da iskoriste za nabavku proizvoda i plate. Ukupna iznos kredita je 3 miliona eura. Reprogramiraće se postojeći kreditni aranžmani nakon moratorijuma u skladu sa pojedinačnim slučajem svakog preduzeća. IRF je pokrenuo inicijativa da obezbijedi dodatni novac. Pregovaramo sa EIB-om i završni su pregvori sa kineskom razvojnom bankom", rekao je Vukčević.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić izjavila je da nisu razmatrane mjere odlaganja plaćanja računa za struju, vodu, telefon... uz opasku: "što ne znači da neće se o njima razgovarati u narednom periodu".