Politika

Đukanović: Razvoj Estonije inspiracija za Crnu Goru

Autor mondo.me

Razvoj Estonije, posebno u digitalnim tehnologijama, inspiracija je za Crnu Goru, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon susreta sa predsjednicom te države Kersti Kaljulaid.

Izjava predsjednika Đukanovića - Zvanična posjeta Republici Estoniji
Izvor: Predsjednik Crne Gore

Đukanović je, na konferenciji za medije u Talinu, podsjetio da je Estonija bila prva država sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose nakon referenduma, i prva država koja je ratifikolava naš Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Izjava predsjednika Đukanovića - Zvanična posjeta Republici Estoniji
Izvor: Predsjednik Crne Gore

"Veoma smo zahvalni za razumijevanje koje Estonija pokazuje u odnosu na EU aspirace Crne Gore, ali i Zapadnog Blakana. Kada tome dodamo i vrlo ohrabrujuće najave nove EK i briselskih institucije, onda imamo razloga za optimizam kada je u pitanju unapređenje stabilnost ekonomskog i demokratskog prosperiteta Zapadnog Balkana”, poručio je Đukanović.

Predsjednik navodi i da je oblast vladavine prava ključni izazov za sve države Zapadnog Balkana, koje teže članstvu u EU.

“Dostignuća Estonije na tom planu će biti od velike koristi i Crnoj Gori i našim susjedima u lakšem savladavanju budućih izazova i stvaranju pretpostavki za dogledno članstvo u EU”, poručio je Đukanović.

On je naveo da je saradnja dvije države do sada bila fokusirana na vanjsku politiku, kao i na odbranu i bezbjednost.

Podsjetio je Đukanović da nama je Estonija pomogla u snaženju kapaciteta na putu ka NATO-u, kroz školavanje našeg vojnog kadra.

On se zahvalio predsjednici Kaljulaid na inicijativama za druge oblasti saradnje, prije svega u oblasti ekonomije gdje već postoje programi u kojima Crna Gora učestvuje zajedno sa Estonijom.

"Takav je Program izgradnje platforme za sistem elektronskog licenciranja, ali veliku šansu vidimo za unapređenje saradnje u nekim važnim djelatnostima, posebno važnim za Crnu Goru kao što je turizam. Za nas je jednako inspirativno i estonsko iskustvo u razvoju poljoprivrede i primjene IT tehnologije u toj oblasti", naglasio je Đukanović.

Predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid je navela da se nada će Crna Gora postati članica EU u ne tako dalekoj budućnosti.

"Spremni smo da pomognemo vašoj državi u oblasti vladavine prava, građenju institucije i u oblasti digitalnog razvoja", navela je Kaljulaid.

Ona je navela i da su pojedine IT kompanije iz Estonije spremne da sarađuju sa Crnom Gorom.

"Zahvalni smo i na prisustvu vaših vojnika u NATO misiji u Letoniji", navela je predsjednica Estonije.

Drugog dana posjete baltičkom regionu, predsjednik Đukanović imaće i razgovor sa predsjednikom Vlade Estonije Juriom Ratasom.

U okviru ove posjete, predsjednik će obići NATO Centar izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu i imati sastanke u e-Estonia Briefing Centru.