Politika

Marković i CANU: Sekularna i građanska država ključni za evropski put

Autor mondo.me

Sekularna i građanska država i njena kultura ključni su elementi zajedničkog rada na daljem evropskom napretku Crne Gore, zaključeno je na sastanku premijera Duška Markovića i članova predsjedništva Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

Marković je sastankom sa članovima Predsjedništva CANU na čelu sa predsjednikom akademikom Draganom K. Vukčevićem, nastavio razgovare u okviru inicijative Savez za Evropu.

Iz Vlade je saopšteno da je konstatovano da Crna Gora u Evropu ulazi sa svojim viševjekovnim kontinuitetom i identitetom multikulturne i multikonfesionalne države.

„U tom kontekstu, kontinuitet našeg političkog i društvenog sistema podrazumijeva dalje jačanje institucija i njihovu nadogradnju, čemu je Vlada posvećena“, kazao je Marković.

On je rekao da među ključnim institucijama koje treba da obezbijede ostvarivanje naših razvojnih i evropskih perspektiva prepoznaje CANU.



"Predsjedništvo CANU je saopštilo da u potpunosti podržava Inicijativu predsjednika Vlade i da je Akademija voljna i spremna da pruži doprinos kako bi se naša zemlja kvalitetno integrisala u Evropsku uniju", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su akademici informisali Markovića da je u završnoj fazi rad na tri crnogorska leksikona – Leksikonu diplomatije, Leksikonu likovnih umjetnosti i Leksikonu botanike i biodiversiteta,i da je CANU započela rad na leksikonima etnologije, crnogorskih dinastija i naše privrede.