Politika

Mitropolija prihvatila Markovićev predlog

Autor mondo.me Izvor MINA

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) prihvatila je poziv premijera Duška Markovića na sastanak ekspertskih timova za pregovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji će biti održan u srijedu u Podgorici.

Izvor: Vlada Crne Gore

Iz Vlade je ranije saopšteno da je Marković formirao ekspertski tim za pregovore sa MCP i eparhijama Srpske pravoslavne crkve (SPC), i uputio mitropolitu Amfilohiju poziv na razgovore na ekspertskom nivou.

Amfilohije je u pismu Markoviću naveo da su očekivali poziv ranije, budući da će do nastavka dijaloga proći skoro četiri sedmice od posljednjeg sastanka, što je, kako je naveo, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period.

„U isto vrijeme, dužni smo izraziti svoju zabrinutost činjenicom da je diskriminatorni Zakon o kome treba da govorimo, već počeo da se sprovodi, kao i da se već sprovode represivne mjere prema sveštenstvu i monaštvu“, kazao je Amfilohije.

Takođe, kako je naveo, ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, „koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine“.

„To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države. Bog nam je svjedok da Crkva ne želi niti podstiče nikakvu radikalizaciju“, poručio je Amfilohije.

On je rekao da, odlukom Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, ekspertski tim za pregovore u ime Crkve čine koordinator Pravnog savjeta MCP Velibor Džomić i članovi Savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke - advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević i Damjan Ćulafić, kao i doktor Vladimir Leposavić.

„Oni imaju nadležnost da sa timom Vlade vode stručne pregovore o Zakonu, s tim da odluke o konačnim stavovima donosi Episkopski savjet“, pojasnio je Amfilohije.