Politika

Marković: Bugarska ne razumije neevropsko ponašanje u regionu

Autor mondo.me

Bugarska prati dešavanja u Crnoj Gori i ne razumije neevropsko ponašanje u regionu u odnosu na suvereno pravo Crne Gore da odlučuje o unutrašnjim pitanjima, kazao je premijer Duško Marković na kraju zvanične podjete toj državi.

Izvor: Vlada Crne Gore

Marković je posjetu Bugarskoj završio sastancima sa predsjednicom Narodne Skupštine Cvetom Karajančevom i predsjednikom države Rumenom Radevim.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastancima je potvrđena snažna podrška Crnoj Gori u evropskoj integraciji i otvorene perspektive još snažnijih bilateralnih odnosa dvije prijateljske države.

Marković je, nakon sastanaka, novinarima kazao da su svi bugarski zvaničnici sa kojima je razgovarao dali snažnu podršku Crnoj Gori na njenom putu evropske integracije, očekujući da će novi pregovarački pristup biti podsticajan i da će ona biti prva naredna članica Unije.



Na pitanje kako Bugarska, kao članica NATO-a i EU, ali i većinski pravoslavna zemlja, gleda na proteste koji se u Crnoj Gori organizuju povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Marković je rekao da je to bila tema na koju je razgovarao i sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim.

„Bugarska prati to što se dešava u Crnoj Gori, ne razumiju neevropsko ponašanje u regionu u odnosu na suvereno pravo Crne Gore da odlučuje o unutrašnjim pitanjima“, kazao je Marković.

Kako je naveo, u Bugarskoj ne razumiju ni odnos susjeda u odnosu na poziv za posjetu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Sarajevu.

„Jednostavno je saopšteno da Crna Gora ima pravo da pitanje slobode vjeroispovijesti i položaja vjerskih zajednica uređuje na sopstveni način u skladu sa Ustavom i da je svako miješanje u ta pitanja nedobronamjerno, nije evropsko i nije dobrosusjedsko“, istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, takva podrška je posebno važna jer dolazi od Bugarske – zemlje članice EU, članice NATO-a i pravoslavne zemlje.



„Ohrabreni smo takvim odnosom, pažnjom koja je usmjerena na Crnu Goru i tim povodom podrškom koju je Crna Gora dobila. A predsjednik Radev nam je ukazao i sopstvena iskustva prilikom usvajanja njihovog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je pokrenut baš njegovom inicijativom „, naveo je Marković.

Kako je kazao, taj razgovor je pokazao da je Crna Gora na pravom putu.

„Ja sam, naravno, poslao garancije da će Crna Gora ovaj izazov riješiti na evropski i demokratski način u korist države i građana“, rekao je Marković.

On je kazao da je na sastancima sa bugarskim zvaničnicima bilo riječi i o pitanjima koja treba da unaprijede ekonomske odnose dvije države, posebno o turizmu, energetici i poljoprivredi.

„Imamo potpisane sporazume u zdravstvu i u kulturi i danas smo se dogovorili da veoma brzo dođemo i do zajedničkog sporazuma u obrazovanju. Istovremeno, na tim ekonomskim pitanjima smo stavili u fokus uspostavljanje avionske veze između Sofije i Podgorice, odnosno Varne i Tivta u sezoni“, dodao je Marković.