Politika

Bašele pozdravlja početak dijaloga Vlade i crkve

Autor mondo.me

Komesarska za ljudska prave Misel Bašele pozdravila je početak dijaloga između crkve i Vlade, dodajući da očekuje da to bude konstruktivan proces koji će voditi rješenju prihvatljivom za sve.

Izvor: Služba za iformisanje Pedsjednika Crne Gore

Bašele je danas razgovarala sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanoviće koji učestvuje na 43. sesiji Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi.

Iz Đukanovićevog kabineta saopšteno je, da je Bašele navela da je Vlada zainteresovana da smiri trenutnu situaciju.

“Iako je došlo do masovnih protesta, vlada je zainteresovana da smiri situaciju i to je proces koji teče mirno uz profesionalno djelovanje policije i poziv Srpske pravoslavne crkve na uzdržanost", kazala je Bašele.


Navodi se da se Bašele zahvalila predsjedniku za saradnju i pozdravila posvećenost ciljevima Savjeta za ljudska prava na putu ka Evropskoj uniju (EU).

Đukanović je, kako se navodi informisao Bašele o stabilnom demokratskom i evropskom razvoju Crne Gore, i posvećenom usvajanju evropskih standarda.

Sastanak Đukanović - Bašele (Kadrovi)
Izvor: Predsjednik Crne Gore



“U tom kontekstu je i usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti, što je nastavak procesa harmonizacije sa savremenim tekovinama Evrope", rekao je Đukanović.

Kako je kazao, suština problema je borba između onih koji vide zapadni Balkan u EU i onih koji bi da konzerviraju taj region Balkan u prošlost.

Đukanović je poručio da nema sumnje čemu budućnost pripada i da će i ovu situaciju riješiti sami.

On je kazao da je Crna Gora kao mala mala multietnička zemlja posvećena promovisanju ljudskih prava u društvu.

“Mmultikulturalizam je dio naše tradicije, ali i naših obaveza na putu ka EU, i zbog toga vidimo veliku šansu usaradnji sa Savjetom za ljudska prava i Kancelarijom komesara”, kazao je Đukanović

Kako je saopšteno, on je na sastanku pozdravio prioritete Kancelarije u dijelu prevencije ljudskih prava, posebno u vremenu izazova politizacije ljudskih prava i finansijskih izazova.

Đukanović je naglasio da je to dodatni motiv za tješnju saradnju Crne Gore sa sistemom Ujedinjenih nacija u čemu će pomoći i opredjeljivanje eksperta za podršku kancelariji u Crnoj Gori, i pilot projekat za ustanovljavanje baze podataka za ljudska prava.