Politika

U Vojsci nema mjesta za one što brane crkvu od Zakona

Autor mondo.me Izvor MINA

U Vojsci Crne Gore nema mjesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od Zakona, jer se od vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom, rekao je načelnik Generalštaba, Dragutin Dakić

Izvor: Vlada Crne Gore

Kako je naveo, niko vojnicima ne zabranjuje da praktikuje vjeru na način kako se to radi.

"Ali učestvovanje na protestima na kojima ima vidljivih primjesa politike, na kojima se mogu vidjeti samo zastave druge države je nedopustivo. Posebno kada se najavljuju postrojavanja ratnih drugova, a Crna Gora i nacionalni Crnogorci nipodaštavaju, vrijeđaju i satanizuju", rekao je Dakić za Televiziju Vijesti.

Navodeći da su litije politički protest, poručio je da tome neće biti mjesta u Vojsci.

"Dokle god budem na čelu Vojske, neću dopustiti da se pripadnicima Vojske manipuliše u političke, vjerske, nacionalne i bilo koje druge svrhe, ali isto tako ću zahtijevati od svakog oficira, podoficira, vojnika i svih koji su na službi u Vojsci da službu vrše časno, dostojanstveno, nepristrasno i politički neutralno", poručio je Dakić.

Kako je naveo, za one koji žele da se bave politikom nije i neće biti mjesta u Vojsci.

On je ukazao da je osoba na službi u Vojsci obavezna da se u javnom i privatnom životu pridržava etičkih principa, a naročito izražavanja lojalnosti državi Crnoj Gori i vrijednostima crnogorske Vojske koje proističu iz patriotizma kao osnovne zajedničke vrijednosti i ostalih načela koje Kodeks propisuje.

Istakao je da taj Kodeks propisuje da pripadnici Vojske ne smiju da prisustvuju događaju ili aktivnosti koja promoviše netrpeljivost prema drugim licima ili diskriminaciju, ali ni da učestvuje u aktivnostima ili događajima iz kojih proizlaze poruke mržnje, uvrede ili netolerancija prema drugima.