Politika

"Njemačka podržava Crnu Goru u jačanju granične bezbjednosti"

Autor mondo.me

Povećanje sigurnosti granice najkonkretniji je doprinos jačanju Evrope, ocijenioe je ministar unutrašnjih poslova (MUP) Melvudin Nuhodžić.

Izvor: Vlada Crne Gore

Iz MUP-a je saopšteno da je Nuhodžić danas u Berlinu razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Njemačke, Horstom Zehoferom.

Nuhodžić je kazao da crnogorska policija intenzivno i kvalitetno sarađuje sa njemačkom policijom u borbi protiv svih oblika teškog i organizovanog kriminala, a posebno krijumčarenja narkotika.

“Njemačka podržava Crnu Goru na planu usvajanja Šengen standarda i jačanja granične bezbjednosti, a jačanje sigurnosti granice je najkonkretniji doprinos jačanju Evrope”, kazao je Nuhodžić.

Kako je rekao, zajedničko gledanje na izazovne bezbjednosti u Evropi zaključivanje Sporazuma o saradnji u oblasti bezbjednosti između Crne Gore i Njemačke, pokazatelj je njihovih zajedničkih napora.

Iz MUP-a su saopštili da su Nuhodžić i Zehofer razgovarali i o ilegalnim migracijama, koje sa sobom nose prijetnje i od drugih oblika kriminala, kao što su trgovina lјudima i terorizam.

Nuhodzić je kazao da je upravlјanje migracijama na samom vrhu agende MUP Crne Gore.

“Aktuelna balkanska ruta kretanja migranata zahtijeva da sa partnerskim službama Evrope još intenzivnije sarađujemo, posebno u borbi protiv krijumčarskh mreža", rekao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, potrebno je da budu ujedinjeni kako bi suzbili trgovinu ljudima i krijumčarenja migranata.

Nuhodžić je potvrdio spremnost crnogorskih agencija za sprovođenje zakona, da nastave da koriste dobre prakse i iskustva Njemačke, koja će omogućiti usvajanje najnovijih znanja i vještina po ugledu na najrazvijenije evropske zemlje.

Zehofer je kazao da Njemačka u kontinuitetu podržava Crnu Goru ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i Vlada Crne Gore ostvarila značajne rezultate na tom polju.

„Njemačka to prepoznaje i cijeni, što potvrđuju i brojne donacije savremene opreme, koju Policija Crne Gore koristi u zaštiti državne granice“, rekao je Zehofer.

Kako se u navodi u saopštenju, obostrano je iskazano zadovoljstvo činjenicom da će se predstojeći Forum ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropska unija – Zapadni Balkan, u okviru predsjedavanja Njemačke Savjetom EU, održati u septembru u Crnoj Gori.