Politika

Vlada Crne Gore: Vlada se bira na izborima, a ne na litijama

Autor mondo.me

Nijedna Vlada se nije birala, niti će biti rušena na litijama, poručeno je iz Vlade Crne Gore mitropolitu Amfilohiju. To je, navode, zabranjeno Ustavom, pa će i Vlada odlučno stajati na poziciji odbrane Ustava i zakona. Dodaju da su i dalje otvoreni za dijalog.

Kako je saopšteno, mitropolit Amfilohije izjavio je u Tivtu da Vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovest.

"Podsjećamo mitropolita da se Vlada se bira u Parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima, a posebno da se nijedna Vlada nije birala niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom”, navodi se u saopštenju i dodaje da je to zabranjeno Ustavom, a djelovanje crkve odvojeno od države.

Stoga će, navodi se u reagovanju, "i Vlada i svi državni organi odlučno stajati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka”.

Nijedan zakon, kako su saopštili iz Vlade, pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar - ne uvodi bezakonje nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života.

“Stoga još jednom podsjećamo i građane, i vjernike, i sveštenstvo - da upravo riječ Božija zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gde živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju - ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade poručuju da žale što i ovom izjavom mitropolit još jednom pokazuje da se ne drži Ustava, već neodržive pozicije da je Crkva iznad Države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država.

“A za očekivati je da bude vjerski poglavar kojeg upravo ova Vlada drži za svog legitimnog sagovornika. Dakle, ostajemo posvećeni dijalogu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u cilju punog razumijevanja Zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora. Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija”, zaključuju iz Vlade Crne Gore.