Politika

Božović odbio da primi protestnu notu

Izvor MINA

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) uručilo je ambasadoru Srbije u Crnoj Gori, Vladimiru Božoviću, protestnu notu, povodom nedavnih dešavanja ispred crnogorske Ambasade u Beogradu, koju je on odbio da primi.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vučkević

On je danas pozvan na razgovor u MVP zbog dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je protest, najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Srbije.

Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata“, naglasio je Kankaraš.

On očekuje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbjeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

On je naveo i da su nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti sa načelima dobrosusjedskih odnosa dvije prijateljske države.

To je, kako je kazao, suprotno načelima međunarodnog prava o obezbjeđivanju nesmetanog i bezbjednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema.

Božović je osudio je pomenuti čin kao neprimjeren, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije niti njenih građana.

Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je Božović.

On je, kako se navodi, prenio žaljenje ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta.

Takođe, istakao je da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mjere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.

On je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susjedu, nezavisnoj i samostalnoj državi istakao da Srbija ne želi miješati u unutrašnje stvari Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Božović je, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odbio da primi protestnu notu.

Tagovi